KORISNO

Mamin poljubac može prenijeti karijes, evo kako

Stručnjaci ističu da bakterije prenose oni roditelji koji i samo imaju karijes na zubima te da je to samo jedan dio puzli

Stručnjaci ističu da bakterije prenose oni roditelji koji i samo imaju karijes na zubima. Ilustracija

Bebe i mame

12.11.2019

Kada je Amerikanka Rajčel Sarah (Rachel Sarah) odvela svoju kćerku na prvu kontrolu kod stomatologa, dočekalo ju je veliko iznenađenje. Ne samo zbog toga što je njena dvogodišnja djevojčica imala karijes na dva mliječna zuba, već i zato što je stomatolog rekao da je karijes „zaradila" upravo od mame. 

Stomatolog je, naime, rekao da karijes može biti posljedica poljupca, odnosno da su bakterije mogle preći djevojčici ako ju je mama ili neka druga odrasla osoba poljubila na usne.

Ipak, prve studije koje su pokazale ovu vezu pojavile su se prije 30 godina. Osnovni krivac je Streptococcus mutans, bakterija koja se prenosi s osobe na osobu dijeljenjem peškira, escajga, čaša, hrane ili ljubljenjem u usta.

Studija objavljena 2008. U „Pediatric Dentistryju" potvrdila je da su majke osnovni prenosnik mutiranih bakterija iz soja streptococci djeci.

- Problem je u tome što majke djecu ljube u usne, čime im prenose bakterije, a zubi su prvi na udaru. To je isto kao kad imate jaku prehladu pa poljupcem djetetu prenesete viruse - kaže dr. Jane Soxman, dječiji stomatolog.

Stručnjaci ističu da bakterije prenose oni roditelji koji i samo imaju karijes na zubima te da je to samo jedan dio puzli. Nastanak karijesa kod djece povezan je i sa genetikom, oralnom higijenom, načinom hranjenja te vrsti hrane koju dijete jede.

Osim toga, stomatolozi upozoravaju da se bakterije, osim što napadaju mliječne zube, mogu taložiti godinama i napasti i stalne zube. Zato bi dijete trebalo odvesti stomatologu odmah nakon izbijanja prvih zuba, a najkasnije do prvog rođendana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.