KORISNO

Ovo su zanimljivosti po kojima se jesenske bebe razlikuju od drugih

Ako se nadate da će vaše dijete biti budući košarkaš, možda imate sreće

Najviše profesionalnih sportista rođeno je u jesen. Ilustracija

Bebe i mame

14.11.2019

Jesen je najdraže godišnje doba mnogih mama. Ne pretoplo i ne prehladno vrijeme, vrijeme za ugodne šetnje, za ispijanje finih toplih napitaka i još mnogo drugih stvari. A, za mnogo mama, jesen je vrijeme u kojem očekuju rođenje svoje bebe. Ovo su neke od zanimljivih stvari po kojima se jesenske bebe razlikuju od drugih:

1. Teže manje pri porođaju - Prema Nacionalnoj akademiji nauka, bebe koje su začete između januara i maja imaju manju porođajnu težinu. Ova zanimljivost je svakako dobrodošla za buduće mame koje su nervozne zbog porođaja.

2. Više su od svojih vršnjaka - Ako se nadate da će vaše dijete biti budući košarkaš, možda imate sreće. Prema mnogim istraživanjima, bebe koje su rođene u jesen malo su više nego one koje su rođene u proljeće ili zimu. Naučnici ovu činjenicu objašnjavaju time što su mame jesenskih beba više izložene suncu tokom trudnoće, a njihova tijela tada proizvode više vitamina D koji je zaslužan za rast i razvoj kostiju.

3. Uspješne su u sportu - Istraživanja su pokazala da su bebe rođene u jesen kasnije pravi sportski tipovi. U prilog ovome svakako ide i podatak da je najviše profesionalnih sportista rođeno u jesen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.