KORISNO

Faze u razvoju dječaka: Ovo bi svaki roditelj trebao znati

Stručnjaci kažu da je u ovom dobu najvažnije da se mališanu pruži ljubav

Cilj je da dijete u ovom životnom periodu nauči konkretne vještine. Ilustracija

Bebe i mame

15.11.2019

Prva faza u životu svakog dječaka traje od njegovog rođenja do šeste godine, tokom koje je, logično, najbliže povezan sa majkom, ali ni otac ne smije da se sklanja sa strane, već mora da se potrudi da ravnomjerno bude prisutan u njegovom životu.

Stručnjaci kažu da je u ovom dobu najvažnije da se mališanu pruži ljubav i da mu se usadi osećaj sigurnosti. U narednom periodu, koji traje od šeste do četrnaeste godine, dječak se sve više ugleda na oca, tražeći da sa njim igra fudbal, popravlja stvari po kući i gleda utakmice, a majka je tu da i dalje pokazuje stalnu nježnost.

On je opsjednut superherojima, borbama i oružjem. Važno je da mu se u toj dobi razvije osećaj za otvorenost, dobrotu, radost i lične sposobnosti. Treća faza, od četrnaeste godine do punoljetstva, zahtjeva da se roditelji malo povuku sa strane i prihvate dječakovu tvrdoglavost, česte promjene raspoloženja i povremenu nemarnost. Cilj je da dijete u ovom životnom periodu nauči konkretne vještine, da mu se usadi osjećaj odgovornosti i samopoštovanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.