SAVJETI

Trudite se da što češće cijela porodica zajedno jede

Djeca vole šareni pribor i posuđe u jakim bojama, jer ih to zabavlja, pa im nabavite pribor koji će samo ona koristiti

Ako sjedi u hranilici, stavite mu hranu u tanjir. Ilustracija

Bebe i mame

19.11.2019

Pedijatri su zagovornici teorije da do šest mjeseci beba ne treba jesti ništa osim majčinog mlijeka. Čim počnete dijete hraniti čvrstom hranom, počinje učenje.  

Kada maleni uče jesti, to rade s puno zabave, pa se naoružajte strpljenjem i pomirite s tim  da će hrane biti svuda po kući, a najmanje u bebinim ustima. Nabavite plastične, savitljive  kašičice sa kojima će se dijete moći igrati i jesti bez bojazni da će se povrijediti.  

Ako sjedi u hranilici, stavite mu hranu u tanjir i dozvolite da ispituje, "pipka" ručak, "razvlači" ga po tanjiru i prstićima. Ne sipajte previše hrane, jer se djeca lakše snalaze s  manjim količinama hrane.  

Djeca vole šareni pribor i posuđe u jakim bojama, jer ih to zabavlja, pa im nabavite pribor koji će samo ona koristiti. Osigurajte i prostor oko hranilice, jer će hrane biti po podu, na  tepihu ili pločicama.  

Trudite se da što češće cijela porodica zajedno jede i od ručka napravite igru i dobru zabavu. Nije loše ni da obroci budu uvijek u isto vrijeme, jer bebe vole rutinu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.