KORISNO Šta je bitno da znate o malenima prije nego što pođu u školu

Igrice koje pomažu budućim prvačićima

Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da ih bolje upoznate i da im pomognete, ukoliko im je pomoć potrebna

Bebe i mame
22.11.2019 13:34

Bavite se zanimanjima s kojima se vi i dijete svakodnevno srećete

Foto: Ilustracija

Mnogi roditelji brinu kako će se njihovi maleni snaći u školskim klupama.  Šta je bitno da znate o malenima prije nego što pođu u školu. Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da ih bolje upoznate i da im pomognete, ukoliko im je pomoć potrebna.  

- Kako se ponaša dijete u grupi, vrtiću, dvorištu, ispred zgrade u igrama sa vršnjacima?  

Kada ste prisutni i kad niste?

-Da li ulazi u konflikte češće ili rjeđe od drugih?

- Zna li sarađivati, kontrolirati svoje ponašanje, čekati svoj red, saslušati drugog... šta radi ako ne dobije šta želi?  

- Ima li osjećaj empatije - zna li kako se drugi osjećaju..., zna li tražiti pomoć i dati je drugome...? 

- Pokazuje li inicijativu u aktivnostima, može li govoriti pred grupom...?

- Zna li adekvatno procijeniti sopstvene sposobnosti: šta može, zna..., šta o sebi misli i svojim sposobnostima?  

- Zna li se igrati: djeca koja znaju osmišljavati svoju igru, pratiti suigrače u igri, upotrebljavaju svoju maštu - pripremljena su i za školsko učenje - znači mogu se staviti u  položaj drugoga, pa i u položaj učenika. 

- Koliko je dijete samostalno? Odijevanje, briga o svojoj higijeni, pranje zuba, priprema doručka, korištenje kućnih uređaja... zna li put od kuće do vrtića ili škole?  

-Šta zna o zanimanjima svojih roditelja i rođaka?

- Koje biljke i životinje zna?

- Zna li ispričati neku priču?

Odgovori na ova i druga pitanja odredit će aktivnosti pripreme djeteta za školu.

Ako mislite da im treba pomoć, najbolje bi bilo da im poboljšate znanja o neposrednom okruženju. Provjerite koliko stvarno znaju o svakodnevnim stvarima. Neka vam ispričaju  nekoliko rečenica o najobičnijim kućnim predmetima, kućnim ljubimcima, svojim  prijateljima.  

Bavite se zanimanjima s kojima se vi i dijete svakodnevno srećete. Kasnije se možete zabavljati otkrivanjem neobičnih zanimanja ili brojanjem koliko ljudi je učestvovalo da bi  neki proizvod stigao do vaše kuće.  

Prije polaska u školu djetetov govorni razvoj mora biti na određenom nivou za usvajanje pismenosti, kao i njegova motivacija za učenje čitanja i pisanja. Postoje djeca koja  spontano počnu čitati oko šeste godine, ali većina počne čitati nakon prvog polugodišta  prvog razreda.  

Da biste obogatili djetetov rječnik koristite sve igre: Nađite riječ na slovo na slovo, brojite koliko glasova ima u riječi...  

Sve igre prstima, sjeckanje makazama, pravljenje, vajanje, origami, tangram, crtanje,  nizanje perli odlična su vježba motorike šake.  

Podsjećanje na korištenje papira odozgo nadolje i slijeva nadesno, dovršavanje crteža su dovoljna priprema za buduće pisanje. Priprema u odnosu na uslove u kojima će dijete biti  u školi.  

Komentari

NA VRH