SAVJETI

"Čarobna" pidžama protiv loših snova

Samo dva do tri posto poremećaja spavanja kod djece imaju organske uzroke, dok većina djece loše spava iz drugih razloga

jeca koja se često bude preživljavaju ono što im se događalo tokom dana. Ilustracija

Bebe i mame

22.11.2019

Djeca mogu spavati loše iz mnogo razloga - premorena su, hiperaktivna, imaju loše  snove, pate od nekog poremećaja u razvoju... Stručnjaci tvrde da čak dvije trećine poremećaja sna traju duži vremenski period i zahtijevaju stručnu pomoć.  

Samo dva do tri posto poremećaja spavanja kod djece imaju organske uzroke, dok većina djece loše spava iz drugih razloga.  

Nekim ne prija previše svjetla u sobi ili im smeta buka. To nisu veliki problemi jer se rješavaju uvođenjem rutine, rituala i boljom organizacijom.  

Uredite djetetu dnevne aktivnosti tako da se pri kraju dana smiruje, izbjegavajte dinamične igre pred spavanje i intenzivna uzbuđenja u večernjim satima.  

Uvedite neku lijepu naviku koja će pratiti svaki odlazak u krevet. To može biti pjevanje uspavanke, čitanje bajke ili pričanje priče. 

Djeca koja se često bude preživljavaju ono što im se događalo tokom dana. Kada se probude u plaču, objasnite djetetu šta je san, a šta java, kako bi moglo definirati svoje  osjećaje.  

Kada dijete definira šta ga plaši, a to je, naprimjer, čudovište ispod kreveta, možete mu pomoći tako što ćete napraviti "sistem za odbranu". To može biti "čarobna" pidžama, u  kojoj je dijete nevidljivo, "magični" jorgan koji služi kao štit. To će pomoći malenima, a u  isto vrijeme će razvijati njihovu maštu. 

Kada se dijete probudi uplakano, nikada ga nemojte ružiti ili ga vraćati u njegovu sobu ili krevet. Obavezno mu kažite da je to samo loš san i pustite ga da se ušuška u vaš krevet i  umiri se. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.