SAVJETI

Kako se riješiti umora i iscrpljenosti zbog neprospavanih noć

Dolazak bebe je jedan od najradosnijih događaja

Pokušajte, bar ponekad, ići na spavanje kad i beba. Ilustracija

Bebe i mame

24.11.2019

Dolazak bebe je jedan od najradosnijih događaja. Ipak, umor i neispavanost otežavaju vam da uživate u tim posebnim trenucima. Evo nekoliko savjeta roditelja koji su uspjeli izaći na kraj s problemom neispavanosti. 

1. Dok dojite dijete možete sebi priuštiti manji odmor tako što ćete pomoću pumpice za mlijeko ispumpati određenu količinu mlijeka prije nego odete na spavanje. Lezite ranije, recimo oko devet navečer, neka muž bebi da sljedeći obrok, a vi preuzmite hranjenje u ranim jutarnjim satima.

2. Pronađite kolijevku koju možete ljuljuškati. Namjestite je tako da je i ležeći možete njihati. Naprimjer, svežite uže oko kolijevke, ali tako da ga beba ne može dohvatiti, i priuštite sebi malo odmora dok uspavljujete bebicu.

3. Opskrbite se užinama koje daju dosta energije. Hrana bogata kalorijama i bjelančevinama može nadoknaditi dio snage izgubljene nespavanjem. 

4. Roditelji mogu podijeliti dežure. Neka jedno od vas bude zaduženo za hranjenje jedne, a drugo naredne noći. Nije ugodno, ali je poštena taktika "preživljavanja". Podijeliti obaveze možete i na smjene. Neka jedno dežura prvi dio, a drugo ostatak noći.

5. Kada umor dosegne granicu izdržljivosti, možete napraviti ponešto ekstreman potez. Neka roditelj koji dežura s bebom spava u odvojenoj sobi od onog koji je na pauzi. Tako ustajanja i hranjenja neće ometati zasluženi san.

6. Pokušajte, bar ponekad, ići na spavanje kad i beba. Barem nekoliko noći zaboravite na sve zaostale obaveze i uhvatite malo više sna.

7. Pokušajte smjestiti bebu da spava sa vama u krevet, uz sve potrebne mjere predostrožnosti. Moguće je da beba mirnije spava uz vas, nego u kolijevci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.