SAVJETI "Trikovi" vidaju rane

Kako da pravovremeno zbrinete dječije povrede

Ranu ne ispirajte ničim, ne stavljajte pastu za zube, ulje, so, kafu, narodne lijekove, mehleme i slično, da ne biste zagadili ranu

Bebe i mame

Ukoliko dođe do povređivanja, najbolje je na ranu staviti samo čistu, sterilnu gazu

Foto: Ilustracija


Maleni mnogo vremena provode trčeći i jureći za loptom, pa su i povređivanja češća. Ljekari upozoravaju da je pravovremena prva pomoć, koju mogu dati i sami  roditelji, ključna. Kako postupati u slučaju različitih povreda. 

- Ukoliko dođe do povređivanja, najbolje je na ranu staviti samo čistu, sterilnu gazu, ili ukoliko u tom trenutku nemate gazu, čistu krpu. Potrebno je blago pritisnuti, jer će se tako  zaustaviti krvarenje i spriječiti dalja kontaminacija rane. 

- Ranu ne ispirajte ničim, ne stavljajte pastu za zube, ulje, so, kafu, narodne lijekove, mehleme i slično, da ne biste zagadili ranu. 

- Ne nagađajte da li je rana za ušivanje ili ne, jer samo liječnik može to pravilno procijeniti. Često male povrede izgledaju bezazleno, a zapravo su vrlo ozbiljne. Dijete je, recimo,  napravilo malu posjekotinu šake nožem, a pri tom je oštetilo tetivu. Ili, običan ubod na trn  može dovesti do ozbiljnih komplikacija i trovanja. 

- Novi flasteri koji spajaju kožu mogu da budu od koristi kod određenih povreda, ali i za njihovu upotrebu treba konsultovati liječnika. 

-U slučaju opekotine, sa opečenog mejsta treba ukloniti garderobu i ranu staviti pod hladnu tekuću vodu, 10-15 minuta, poslije čega preko povrede možete staviti gazu ili čist  čaršaf i odmah otići kod liječnika. Ne stavljajte ulje i so, pastu za zube, niti bilo kakve  mehleme, već mjesto ohladite i odmah se javite liječniku! 

- Ukoliko dođe do preloma, odnosno situacije gdje ekstremitet može biti u nefiziološkom položaju, nemojte pokušavati da ga sami postavite u pravilan položaj, jer prilikom toga  mogu nastati ozbiljna oštećenja okolnog tkiva. 

- Poslije zarastanja rane početi sa adekvatnom terapijom protiv ožiljaka. Najbolja iskustva zasad postoje sa gelovima koji mogu pospješiti zarastanje rane i ožiljak svesti na  najmanju moguću mjeru. 

- Terapiju treba započeti što prije. Ukoliko je posjekotina u pitanju, terapija se započinje nekoliko dana po skidanju konaca, a kod opekotina - kada se stvori mlada koža.

Više o temi Povrede

SAVJETI
Pretvorite kuhinju u sigurno mjesto
KRIMINAL
Opsadno stanje: Noć terora u Londonu

Više o:

Povrede Dijete Rane
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na