SAVJETI Slavimo treći rođendan

Rođendan je poseban dan i dijete to treba osjetiti

Prva dva rođendana možete organizirati onako kako vi mislite da treba.

Bebe i mame
26.11.2019 20:22

Na zabavi dozvolite ponešto što inače ne dozvoljavate

Foto: Ilustracija

Dječiji rođendani sinonim su za radost, smijeh, ciku i veselje. To su najljepše uspomene iz  djetinjstva i trenuci kada nastaju omiljene fotografije. Međutim, organizacija dječijeg  rođendana nije nimalo laka, jer maleni imaju različite zahtjeve i želje.  

Zbog toga je najbolje, savjetuju psiholozi, da sa djecom razgovarate o tome kako oni  zamišljaju idealnu rođendansku zabavu. Stručnjaci tvrde da do treće godine djeca nisu ni  svjesna šta se događa na njihovim rođendanima, pa tako prva dva možete organizirati  onako kako vi mislite da treba. Ipak, već kod trećeg zatražite pomoć svog djeteta.  

Ukoliko ga ono želi proslaviti samo sa svojim drugarima, nemojte insistirati na zvanju rodbine i prijatelja. To je njegov dan i on treba izgledati onako kako dijete želi.  

Također, pitajte ga da li želi pozivnice, kakvu bi tortu, želi li, možda, da mu na proslavu dođe klovn. Mnoga se djeca plaše klovna i bučnih animatora, pa nemojte ništa raditi na  svoju ruku, jer umjesto iznenađenja dijete se može uplašiti.  

Ako organizirate rođendan u igraonici, osoblje se uglavnom pobrine za sve, pa se u dogovoru sa vama serviraju hrana i piće. Ako slavite kod kuće, uvijek možete ukrasiti sobu  natpisom "sretan rođendan", balonima, igračkama, a na tržištu postoji i veliki broj posebno  napravljenih tanjirića i pribora za jelo sa motivima dječijih omiljenih likova. To je praktično  jer su tanjirići za jednokratnu upotrebu, pa će vam biti lakše da poslije pospremite kuću.  

Stručnjaci tvrde da je djeci predškolskog uzrasta sasvim dovoljno da zabava traje dva, dva i po sata, a za malene do četiri godine mnogo su bolje prijepodnevne zabave jer su tada  najodmorniji. 

Na zabavi dozvolite ponešto što inače ne dozvoljavate. Na primjer, pustite vaše dijete da popije čašu gaziranog soka, ili da uživa u brzoj hrani. Rođendan je poseban dan i dijete to  treba osjetiti.  

Komentari

NA VRH