KORISNO Zdravo dijete

Napad životinje može djetetu ostaviti ozbiljne traume, a evo i koje

Može dovesti do razvoja posttraumatskog stresnog poremećaja

Bebe i mame
27.11.2019 16:58

Neki od simptoma su uznemirujuća sjećanja na traumatični događaj

Foto: Ilustracija

Kad ih napadne životinja, djeca mogu razviti posttraumatski stresni poremećaj ili PTSP. To je osnovna poruka najnovijeg istraživanja u Kini i to među djecom koja su završila na hitnoj zbog ugriza pasa i drugih životinja.  

Neki pate od PTSP-a nakon što su proživjeli iskustvo koje je ugrozilo njihov život ili život njihovih bližnjih, kao što su primjerice prometne nesreće ili napad.

Neki od simptoma su uznemirujuća sjećanja na traumatični događaj, poteškoće spavanja i noćne more, odnosno misli koje utječu na njihovo normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu.

PTSP posebno je težak kod djece, jer može naštetiti njihovu normalnom razvoju. Isto tako, djeci treba više vremena da se oporave od traumatičnog događaja.

U spomenutom istraživanju dr. Li Ji, pedijatar na Sveučišnoj bolnici u Pekingu i njegove kolege proučavali su 358 djece starosti od pet do 17 godina koji su posjetili hitnu službu, nakon što ih je napala životinja. Većina djece došla je zbog ugriza pasa, no neke su ugrizle mačke, zečevi, štakori ili zamorci.

Djeca su dobila uobičajeni tretman na mjestu ugriza, ovisno o njegovoj težini, a koji uključuje cijepljenje protiv bjesnoće, čišćenje i šivanje rane te davanje antibiotika. Kod djece su također isti dan ispitali moguće simptome PTSP-a, kao i jednu sedmicu nakon incidenta te ponovno nakon tri mjeseca.

Nakon tri mjeseca, 19 djece od 358 ili pet procenata pokazivalo je nedvosmislene simptome PTSP-a. Pod najvećim su rizikom bila djeca koja su nakon ugriza bila  hospitalizirana. Gotovo trećina njih razvila je PTSP.  

Na rizik nisu utjecali dob, kao ni spol djeteta. Svi su u jednakom postotku počeli patiti od posttraumatskog poremećaja.

Cilj istraživanja bio je upozoriti liječnike na posljedice traumatskog događaja i nužnost daljnjeg psihološkog praćenja malenih. Isto tako, ovi rezultati mogu štošta objasniti i roditeljima te ih upozoriti na moguće psihološke posljedice.

Tagovi

Dijete Trauma Pas

Komentari

NA VRH