ZDRAVO DIJETE

Šta raditi kad se polomi kost

Najčešće su posljedica pada ili povrede tokom bavljenja sportom

Što je dijete mlađe, to njegove kosti brže zarastaju. Ilustracija

Bebe i mame

28.11.2019

Prelomi dječijih kostiju tretiraju se drugačije nego kod odraslih budući da one još rastu pa jako brzo zacjeljuju. Zbog toga je važno da liječenje bude ispravno, kako pogrešno srasle kosti ne bi izazvale dugotrajne zdravstvene probleme. 

Što je dijete mlađe, to njegove kosti brže zarastaju. Postotak potpunog oporavka nakon loma kosti kod djece je značajno veći nego kod odraslih. Kod jako male djece moguće je i teže lomove liječiti bez operativnih zahvata.

Kod djece su često povrijeđene ploče rasta, dio kosti koji stvara sve nove koštane stanice. Ako se pravilno ne zaliječi, ovakva ozljeda može uzrokovati dugotrajne probleme pa je važno da doktor nadgleda oporavak.

Postoji nekoliko vrsta ove povrede i često je potrebno snimanje kako bi se odredio prikladan tretman. Kod ozljeda ploča rasta moguće je da se lom u početku ne vidi na rendgenskim snimcima

Način liječenja zavisi od ozbiljnosti povrede i starosti djeteta. Najčešće se ozljeđeni dio stavi u gips. Ponekad je potrebno namještanje kostiju, a kod težih slučajeva i operativni zahvat.

Za većinu lakših slučajeva fizikalna terapija nije neophodna, ali ako je dijete imalo teži lom te ako želi da se vrati treniranju nekog sporta, može biti potrebna.

Nakon stavljanja gipsa potrebno je povesti računa o nekoliko stvari:

- Ako nije vodootporan, gips nemojte kvasiti.

- Nemojte izvlačiti unutrašnju podlogu.

- Ne zavlačite ništa unutar gipsa.

- Svrbež možete olakšati koristeći fen za kosu sa hladnim zrakom.

- Bez odobrenja doktora nedozvolite djetetu da hoda oslanjajući se na gips.

Ako se nakon tretmana bol poveća, pozovite doktora. To učinite obavezno i ako djetetovi prsti postanu otečeni, plavi i hladni na dodir te ako osjeti promjene i trnjenje u njima, a podizanje uda iznad nivoa srca ne dovede do promjene.

Normalno je da nakon stavljanja gipsa prsti na rukama i nogama budu topli i ružičasti. Nekoliko dana nakon skidanja gipsa dijete može osjećati bolove i ukočenost.

Nije rijetkost da djeca imaju prelom samo jednog dijela kosti, dok ostatak bude savijen budući da su njihove kosti mekše i gipkije. Česti su i lomovi laktova pa ako je vaše dijete povrijedilo lakat, odvedite ga ljekaru na procjenu jer je jako važno da ta ozljeda dobro zacijeli.

Nekada može biti teško odrediti da li je kost slomljena. Otok, bol, smanjena mogućnost pokreta u tom predjelu neki su od simptoma zbog kojih treba posjetiti liječnika.  

Ako dijete povrijedi članak ili koljeno tako da ne može stajati na nozi, također potražite stručnu pomoć. Desi li se da dijete povrijedi leđa ili vrat, ili da na povredi možete vidjeti kost, smjesta pozovite hitnu pomoć.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.