KORISNO

Želite zaštititi svoje dijete od depresije, evo kako to možete uraditi

Naučnici su otkrili kako su djeca koja imaju sestru zaštićena od lošeg raspoloženja i depresije

Adolescenti koji imaju sestru zaštićeni su od osjećaja usamljenosti. Ilustracija

Bebe i mame

28.11.2019

Naučnici su otkrili kako su djeca koja imaju sestru zaštićena od lošeg raspoloženja i  depresije. Riječ je o jednom od nekoliko intrigantnih rezultata novog istraživanja Brigham Young Sveučilišta o utjecaju koji braće i sestre imaju jedni na druge.  

- Čak i nakon što uzmemo u obzir utjecaj roditelja, braća i sestre imaju jedinstveni značaj. Oni jedni drugima daju "ono nešto" što im roditelji ne mogu pružiti, objasnila je profesorica  Laura Padila-Volker (Padilla-Walker).  

U istraživanju je učestvovalo 395 porodica s više od jednog djeteta, od kojih je barem jedno bilo adolescent u dobi od 10 i 14 godina. Istraživači su prikupili mnoštvo informacija  o dinamici svake porodice, te ih nadopunili godinu dana kasnije.  

Statističke analize su pokazale da su adolescenti koji imaju sestru zaštićeni od osjećaja usamljenosti, nevoljenosti, krivice, niskog samopoštovanja i osjećaja straha. Pritom nije  važno je li sestra mlađa ili starija. 

No, nemojte misliti kako sva zasluga pripada samo sestrama. I braća su važna! Naime, studija je pokazala bratska ljubav promovira dobra djela, kao što su pomaganje susjedu ili  brižnost za mlađu djecu u školi. Odnos između braće i sestara koji se vole te dobro slažu i  dobrih djela bio je dva puta jači nego veza između roditeljstva i dobrih djela. 

- Roditeljima s malom djecom želimo poručiti: potičite bratsku ljubav. Kad se mališani pretvore u adolescente, upravo će ta bratska ljubav predstavljati zaštitni faktor, zaključuju  naučnici. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u najnovijem izdanju časopisa Journal of Family Psychology.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.