KORISNO

Pažljivo birajte bebi kremu

Zabrana važi i za kupke, šampone, paste za zube, praškove za posipanje

Osjetljiva, nježna, tanka koža je više sklona iritacijama. Ilustracija

Bebe i mame

30.11.2019

Generacije djece su porasle uz taj djelotvoran i nezamjenjiv preparat - kreme za bebe. Ova mast, međutim, između ostalih sastojaka obično sadrži i bornu kiselinu u određenom procentu, koja ima funkciju antiseptika i bakteriostatika. 

Borna kiselina se vrlo malo resorbira kroz neoštećenu kožu, pa samim tim i nema neželjenih efekata. Problem nastaje kada se ovi preparati, posebno mast, nanose na kožu novorođenčeta - koja, naročito u toku prvog mjeseca, nema u potpunosti razvijenu odbrambenu funkciju, kao ni aktivnost lojnih žlijezda i melanocita (pigmentnih ćelija), i tek se prilagođava vanjskoj sredini.  

Takva osjetljiva, nježna, tanka koža je više sklona iritacijama, ojedu i upalnim procesima. Resorpcija kroz nju je neuporedivo veća. Zato je iz predostrožnosti, zabranjena upotreba borne kiseline u mastima i kremama za djecu mlađu od tri godine.

Ali, zabrana važi i za kupke, šampone, paste za zube, praškove za posipanje - što se tiče istog uzrasta. Preparati za stariju decu i odrasle su također strogo ograničeni i kontrolirani.

U savremenim preparatima za njegu dječije kože, antiseptično i pufersko djelovanje (regulira kiselost i baznost) uspješno je postignuto prirodnim sastojcima.

Umirujuće i protivupalno djelovanje imaju ekstrakti kamilice, nevena i lavande, a često se preparatima dodaje alantoin, bisabolol, biljna ulja i druge supstance za blagotvoran efekat na kožu.

Da bi se izbjegle neželjene posljedice, treba posebnu pažnju obratiti na sastav proizvoda koji se kupuju (koji nisu uvijek propisno razvrstani po namjeni) i, po potrebi, zatražiti savjet pedijatra i farmaceuta.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.