KORISNO

11 preporuka koje vam niko neće reći

Prinova je došla u kuću, ali to ne znači da se potpuno morate podrediti djetetu - ono će spavati zato što mu se spava i nikakva vaša dnevna aktivnost to neće omesti

Svu dječiju odjeću obavezno operite deterdžentom i potpuno isperite. Ilustracija

Bebe i mame

3.12.2019

Kada postanete mama svi će vas obasipati različitim savjetima, više ili manje prihvatljivim. Ipak, najvažnije je da se držite vlastite intuicije i sami procijenite šta je najbolje za vaše dijete. Iako ćete čuti mnogo različitih sugestija kako da postupate s bebom, mi vam donosimo 11 preporuka koje vam niko neće reći. 

1. Nakon što prestanete široko povijati dijete, nemojte se odmah odreći tetra pelena. Dobro će vam doći pri prvim pokušajima dohrane, jer njima možete omotati cijelo dijete. Pelene će zaštititi dječiju odjeću, a i lako ih je prati.

2. Svu dječiju odjeću obavezno operite deterdžentom i potpuno isperite. Kako biste bili sigurni da ste odjeću isprali upotpunosti, u mašini ponovite program ispiranja. Obavezno svu odjeću ispeglajte kako biste smanjili i najmanju mogućnost prisustva bakterija i spremite u prethodno očišćen dio ormara predviđen za bebinu odjeću.

3. Ne morate bogato opremiti dječiji kutak i ne pretrpavajte ga igračkama, jer bebi igračke u prvo vrijeme nisu ni važne ni potrebne. Bebu svakako odmaknite od izvora toplote, prozora ili propuha. Sobna temperatura u kojoj dijete boravi trebala bi biti oko 20 do 22 stepena, a u prostoriji gdje se kupa oko 24 do 26 stepeni. Sobu u kojoj dijete spava prozračite barem jednom dnevno, a ako imate centralno grijanje potrudite se da zrak bude vlažan, pa zbog toga stavljajte na radijatore posude s vodom.

4. Upotreba eteričnih ulja na dječijoj koži nije dopuštena, ali, ako želite, možete nabaviti lampu za eterična ulja i u sobi u kojoj beba boravi stavljati eterično ulje borovine u vodu lampe koju zagrijevaju svijeće. Isparavanjem vode pomiješane s eteričnim uljem borovine stvorit ćete zrak sličan onome u borovoj šumi i olakšati prohodnost bebinih dišnih puteva.

5. Pelene danju mijenjajte što češće, a obavezno nakon svake stolice. Time ćete izbjeći crvenilo i upalu kože. Pri svakoj promjeni pelena dobro očistite guzu i genitalije.

6. Uzglavlje krevetića u kome beba spava podignite do 10 centimetara od površine. Tako ćete djetetu olakšati disanje. Taj savjet daju i pedijatri, a zlata vrijedi pogotovo ako se dijete prehladi. Kako biste spriječili dijete da spava samo na jednoj strani, dobro će vam poslužiti smotani peškiri u obliku valjka kojim mu možete poduprijeti leđa, što će ga primorati da spava na bočnoj strani. Naravno, mijenjajte strane pri svakom narednom spavanju.

7. Svoje životne navike ne morate potpuno promijeniti, osim kada je riječ o pušenju. Uobičajene dnevne aktivnosti kao što su upaljen TV ili radio, slobodno hodanje, razgovor, zvonjava telefona - nemojte izbjegavati. Prinova je došla u kuću, ali to ne znači da se potpuno morate podrediti djetetu. Ono će spavati zato što mu se spava i nikakva vaša dnevna aktivnost to neće omesti. Naprotiv, ako stvorite neprirodnu tišinu svaki put kad dijete spava, činite i sebi i njemu medvjeđu uslugu.

8. Noć se razlikuje od dana i najbolje je da dijete odmah počne primjećivati razliku. Neke majke tokom noći ne razgovaraju s djecom, ne igraju se, hrane ga u potpunoj tišini i tami, a čak ga i ne presvlače. U današnje vrijeme, ako dijete nema nadraženu guzu, pelene koje su dostupne na tržištu sasvim su dobre i djetetu neće biti ništa ako ga ne presvučete šest sati tokom noći.

Tokom danu, dok presvlačite dijete i hranite ga, pričajte s njim i igrajte se. Na taj način beba će od prvih dana naučiti razliku između dana i noći, a posljedica će biti da će dijete ubrzo prespavati cijelu noć, jer će i samo zaključiti da je po noći dosadno. Ista pravila vrijede i pri uspavljivanju.

9. Svaki put kad dijete plače, to ne mora biti znak gladi, iako to najčešće jeste. Ono plače zato što su mu pelene možda mokre ili mu smeta svjetlost, buka, naglo podizanje.. Razloga može biti bezbroj, ali vi ćete ih uskoro i sami moći prepoznati. Plač zbog gladi je specifičan - počinje s kratkim javljanjima, a uskoro prelazi u plač koji postaje sve glasniji i glasniji, pa čak prelazi i u vrištanje. Svaki plač ima svoj uzrok, a na vama je da ga prepoznate i otklonite. Uz malo prakse i vjere u sebe, brzo ćete shvatati uzrok plača.

10. Ako morate izaći iz kuće, ostavite svoje izmuzeno mlijeko za slučaj da beba ogladni. Možete ga čuvati u frižideru, a zagrijavajte ga u istoj flašici u kojoj ga čuvate i to stavljajući ga u posudu s vodom koju će zagrijati do ključanja. Zatim izmuzeno mlijeko ohladite (najbrže ćete to učiniti stavljajući flašicu pod mlaz hladne vode), provjerite temperaturu na podlaktici i dajte bebi.

11. Kad sterilizirate flašice i cucle, a to morate raditi svakako tokom prve godine, ne morate nužno nabavljati sterilizator. Možete sve staviti u posudu punu vode, dodati malo alkoholnog sirćeta koje će neutralizirati kamenac i ostavite da prokuha. Nakon pet minuta flašice i cucle su sterilizirane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.