SAVJETI Zdravo dijete

Plastični premazi čuvaju zube

Mnogi zubari preporučuju stavljanje ovog premaza za svu djecu kojima su izrasli trajni kutnjaci

Bebe i mame
03.12.2019 17:03

Mnogi zubari preporučuju stavljanje ovog premaza za svu djecu kojima su izrasli trajni kutnjaci

Foto: Ilustracija

Čuli ste za proizvod koji štiti dječije zube od karijesa, ali ne znate baš o čemu se radi i da li je siguran? Nema razloga za brigu, riječ je o plastičnim premazima koji se stavljaju na zube kako bi bili zaštićeni od karijesa i drugih zubnih bolesti.  

Plastični premaz stavlja se na površinu zuba, tačnije na trajne kutnjake i pretkutnjake. Zahvaljujući tom premazu, zubi ostaju zaštićeni od hrane i kamenca koji uzrokuju karijes.

Ako razmišljate o tome da li vašem djetetu treba plastični premaz, uzmite u obzir kakvi su vaši zubi (genetika), kakav je kvalitet djetetovih zuba i kakve su njegove navike i ishrana.

Mnogi zubari preporučuju stavljanje ovog premaza za svu djecu kojima su izrasli trajni kutnjaci. Ne morate strahovati da je riječ o još jednom bolnom postupku. Obično su dovoljne jedna ili dvije posjete zubaru. Stomatolog prvo osuši zub, a zatim stavi premaz i sačeka da se osuši.

Ipak, nemojte misliti da je plastični premaz stopostotna zaštita od nastanka karijesa. S obzirom na to da se stavlja samo na kutnjake (i pretkutnjake obično nakon šeste godine života) plastični premaz ne može zaštititi ostale zube, kao ni prostor između njih.

Komentari

NA VRH