KORISNO

Evo zašta su dobre inhalacije

Iako većinu sirupa možete kupiti bez recepta u apoteci, ipak je bolje posavjetovati se s ljekarom

Inhaliranje i topli napici pomažu djetetu koje kašlje. Ilustracija

Bebe i mame

3.12.2019

Kašalj je najčešći razlog zbog kojeg roditelji djecu vode ljekaru. Najčešći uzrok su većinom prehlade: do njih dolazi kad se sluznica grla upali, pri čemu nastaje više sluzi koje se organizam pokušava osloboditi. Sirupi koji otapaju sluz, nježno kuckanje po leđima i inhaliranje mogu biti od pomoći.  

Inhaliranje i topli napici pomažu djetetu koje kašlje. Prostoriju je potrebno ovlažiti mokrim peškirima koji će se staviti na radijator ili na stalak za sušenje veša.  

Nakon šest sedmica kašalj postaje hroničan. Ponekad iza toga stoje ozbiljniji razlozi kao naprimjer astma, strano tijelo u disajnim putevima ili upala sinusa. Hronični kašalj pretvara se u stalnu infekciju.  

Dijete je često prehlađeno, jedna faza kašlja neprimjetno prelazi u drugu. Usput, 12 infekcija u godini spada u normalan slučaj! Do stalnog kašlja dolazi kada se kašalj od prebrođene prehlade pretvori u iritirajući kašalj. Do toga dolazi kad receptori kašlja, odnosno sluznica disajnih puteva zbog prehlade postaje izuzetno osjetljiva.

Sirupi protiv kašlja koji sadrže clobutinol, pentoxyverin ili dextomethorphan smiruju kašalj. Iako većinu sirupa možete kupiuti bez recepta u apoteci, ipak je bolje posavjetovati se s liječnikom.

Bebe i malu djecu koja kašlju obavezno treba odvesti ljekaru, jer se kod njih bronhiji lako začepe. Osim toga, maloj djeci je teško osloboditi disajne puteve iskašljavanjem jer za to nemaju snage.

Ljekaru morate odvesti i dijete koje je vrlo slabo, ima visoku temperaturu, teško diše i dalje kašlje iako je prehlada prije nekog vremena prošla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.