SAVJETI Najčešće zarazne bolesti djece

Kako se zaštititi od vodenih kozica

Najčešće je riječ o blagoj bolesti, no u odraslih i osoba s oslabljenim imunološkim odgovorom mogu se razviti komplikacije

Bebe i mame
08.12.2019 20:39

Bolest se prenosi kapljičnim putem

Foto: Ilustracija

Varičele, vodene kozice, vodene boginje, pljuskavice jedna su od najčešćih zaraznih bolesti djece, rjeđe odraslih. Uzrokuje ih virus varicella zoster. Izvor zaraze je isključivo bolesnik. Bolest se prenosi kapljičnim putem i neposrednim dodirom s oboljelom osobom. Bolesnik je zarazan nekoliko dana prije izbijanja osipa i za vrijeme izbijanja vodenih mjehurića. Inkubacija traje od 10 do 20, a najčešće 14 do 15 dana. Nakon što se preboli, ostaje trajni imunitet. S obzirom na to da virus ostaje trajno u korijenima ganglijskih stanica, zbog određenih imunoloških promjena može se poslije u životu reaktivirati kao herpes zoster. 

Najčešće je riječ o blagoj bolesti, no u odraslih i osoba s oslabljenim imunološkim odgovorom mogu se razviti komplikacije. Sekundarne bakterijske infekcije mogu, naime, izazvati upalu uha, pluća, zglobova. Živčane komplikacije očituju se kao meningoencefalomijelitis.

Varičele mogu imati i blag i neprepoznat oblik, koji također ostavlja trajni imunitet. Ako ih je osoba preboljela, u krvi se serološkim pretragama mogu dokazati antitijela.

Postoji vakcina protiv pljuskavica. U dobi od 12 mjeseci do 13. godine života daje se jedna doza vakcine, a nakon 13. godine dvije, u razmaku od šest do 10 sedmica. Vakcina se najčešće koristi za zaštitu rizičnih imunokompromitiranih osoba u dječijoj i odrasloj dobi. Njegova zaštitna vrijednost je vrlo visoka, a nuspojave iznimno rijetke (umjereno, kratkotrajno povišenje temperature i rijetki osip u obliku vodenih mjehurića). Trajanje zaštite procjenjuje se na sedam do 10 godina, dok prirodne ponovljene infekcije (u kontaktu s oboljelom osobom) osiguravaju doživotnu zaštitu.

Komentari

NA VRH