KORISNO

Ovo je 6 činjenica o novorođenčetu

Uobičajeni fizioloski pad tjelesne težine nakon rođenja nadoknadit će za desetak dana

Beba prvih sedmica može spavati duži period. Ilustracija

Bebe i mame

8.12.2019

Rađanje je najradosniji trenutak u životu svake majke. Ali, pored ogromne sreće koja prati dolazak novog člana porodice na svijet, majke su često u prvim danima nakon porođaja zbunjene, uplašene i teško se snalaze. Ukoliko je majka prvorotka, njen strah, neznanje i briga je i veća. Evo nekih pojava koje mogu zabrinuti neiskusne roditelje, a koje su opet potpuno normalne i uobičajene. 

1. Beba prvih sedmica može spavati duži period (oko šest sati), jer je umorna. Ali, ne brinite. Novorođenčad spavaju i po 20 sati dnevno.

2. Uobičajeni fizioloski pad tjelesne težine nakon rođenja nadoknadit će za desetak dana.

3. Možda će beba imati fiziološku žuticu po izlasku iz porodilišta. U pitanju je prirodna pojava njenog prilagođavanja na vanjsku sredinu koja traje desetak dana. Samo je često dojite. Ako se žutica znatno pojačava ili duže ne prolazi, obratite se patronažnoj sestri ili pedijatru.

4. Zbog djelovanja majčinih hormona kod bebe se mogu pojaviti: otok mliječnih žlijezda, krvarenje iz vagine i komedoni (bjeličaste, sitne tačkice po koži nosa). Sve ove promjene spontano prolaze, najčešće nakon dvije sedmice.

5. Kao prolazne pojave adaptacije mogu se javiti perutanje i alergijski osip kože.

6. Bebina stolica treba biti zlatnožuta, osim nekoliko dana po dolasku iz porodilišta, kad je zelenkasta (mekonijalna). Ako je i kasnije česta, zelenkasta i oskudnog sadržaja, znači da beba gladuje. Katkad je zelenkasta kod ishrane vještačkim mlijekom obogaćenim željezom. Beba može imati nekoliko stolica dnevno (u početku i pri svakom podoju, a kasnije može da je nema tri do četiri dana). Obično se ustale jedna do dvije stolice tokom dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.