SAVJETI Trudnoća i porod

Pazite na ishranu nakon porođaja, ali ne provodite drastične dijete

Ne treba zaboraviti i da mlade majke doje, pa je to još jedan od razloga zbog čega ne bi trebale odmah brinuti o mršavljenju.

Bebe i mame
09.12.2019 16:52

Ljekari kažu da novopečene majke ne trebaju žuriti u teretanu

Foto: Ilustracija

Mlade majke koje pokušavaju kopirati slavne žene i nakon porođaja u kratkom roku izgubiti višak kilograma ugrožavaju ne samo svoje već i bebino zdravlje.  

Fotografije glumica i manekenki koje nedugo nakon porođaja izgledaju vrlo mršavo nepotrebno opterećuju majke. Međutim, ljekarii upozoravaju mlade mame da višak kilograma koji se javio tokom trudnoće treba gubiti postepeno, baš kao što su ga i dobile.

Na taj način njihovo tijelo osigurava sve što je potrebno bebi. Ne treba zaboraviti i da mlade majke doje, pa je to još jedan od razloga zbog čega ne bi trebale odmah brinuti o mršavljenju.

Ljekari kažu da novopečene majke ne trebaju žuriti ni u teretanu jer im to neće pomoći u skidanju kilograma, a moglo bi naškoditi zdravlju. Ono što stručnjaci savjetuju jeste da paze na ishranu nakon porođaja, ali da ne provode drastične dijete. I napominju da većina žena prva tri mjeseca nakon porođaja prirodno gubi kilograme i da taj prirodni tok treba poštovati.

Pohvalno je što mlade majke žele brinuti o svom tijelu, poručuju ljekari, ali ne bi trebale sebi postavljati nikakve rokove dok im je tijelo još u osjetljivom razdoblju.

Komentari

NA VRH