KORISNO Zbog želje da zavire svuda, maleni, dok su u kući, često diraju stvari koje ih mogu povrijediti

Šest pravila sigurnog doma

Na posebno mjesto, tamo gdje ih dijete ne može dohvatiti, sklonite sve hemikalije, od zubne paste i vitaminskih tableta do sredstava za čišćenje

Bebe i mame
10.12.2019 06:38

Zatvorite utičnice, sakrijte produžne i telefonske kablove

Foto: Ilustracija

Zbog želje da zavire svuda, maleni, dok su u kući, često diraju stvari koje ih mogu povrijediti. Da bi njihovo kretanje po kući bilo slobodno i sigurno, evo nekoliko savjeta. 

1. Zatvorite utičnice, sakrijte produžne i telefonske kablove. Najbolje je da ih uvučete u zaštitni kabl, zalijepite specijalnom trakom za parket ili sakrijete iza namještaja.

2. Na posebno mjesto, tamo gdje ih dijete ne može dohvatiti, sklonite sve hemikalije, od zubne paste i vitaminskih tableta do sredstava za čišćenje. I sami znate da maleni ne znaju da razlikuju tečni deterdžent od soka, lijek od bombona.

3. Kad su lijekovi u pitanju, djeca, iz želje da imitiraju roditelje, mogu uzeti medikamente koje mama ili tata koriste. Sklonite s dostupnih mjesta i tvrde sitnice kao što su novčići, klikeri, nakit, baterije i sve one sitne stvari koje dijete može progutati i što bi moglo zapeti u grlu.

4. Najbolje bi bilo da ne pušite u kući, ali ako se već ne možete odreći cigareta, onda se sklanjajte od djeteta. Pepeljare, cigarete, upaljače i šibice držite na terasi, na visokoj kuhinjskoj polici ili na komodi, van domašaja djetetovih ručica.

5. Čim završite peglanje, isključite peglu iz struje i stavite je da se hladi na visokom mjestu koje vaši maleni ne mogu dohvatiti. Pri tom vodite računa da kabl ne visi kako ga dijete ne bi moglo povući.

6. Bilo bi dobro da neko vrijeme ne koristite stolnjake. Beba ih začas može svući sa stola i tako oboriti na sebe sve što se na stolu nalazilo.

Komentari

NA VRH