PREHRANA Grašak u palačinke, špinat na picu

Zamaskirajte supernamirnice pa tako ponudite djetetu zdrav obrok koji će privlačno izgledati

Rijetko će koje dijete jesti hranu samo zato što mama kaže da je zdrava

Bebe i mame
13.12.2019 10:37

Jedna šaka oraha sadrži 2,6 grama omega-3 masnih kiselina, ključnih za razvoj mozga

Foto: Ilustracija

Rijetko će koje dijete jesti hranu samo zato što mama kaže da je zdrava. Po pravilu, ako djetetu kažete da je nešto zdravo, ono će to u startu odbijati. Ali, vrlo je važno insistirati na osnovama zdrave prehrane i nekim namirnicama koje su vrlo važne u dječijoj ishrani.  

Mahunarke su jednostavan i praktičan paket supernutrijenata koji balansiraju šećer u krvi, a to značajno umanjuje rizik od gojaznosti. Mahunarke se također povezuju s dužim životnim vijekom i manjim rizikom od pojave tumora, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti.

Iscrpli ste sve ideje za pripremu graška i ostalih mahunarki? Evo jedne nove. Grašak pospite sirom, začinite maslinovim uljem i solju pa zamotajte u palačinke i zapecite na 150 stepeni.

Špinat sadrži visok procenat antioksidansa luteina koji čuva kožu od oštećenja i popravlja imunitet. Pored toga, špinat ima visok procenat vitamina K i magnezija, elementa koji je važan za zdravlje kostiju.

Jedna ideja za ručak: pomiješajte kuhani špinat s umakom od paradajza i prelijte sve preko tijesta za picu ili tjestenine. A možete izrezati mladi špinat na trake i pomiješati ga s isjeckanim jabukama, mrkvom i umakom od jogurta i meda.

Jedna šaka oraha sadrži 2,6 grama omega-3 masnih kiselina, ključnih za razvoj mozga, poboljšanje funkcija imuniteta i za kardiovaskularno zdravlje. Orasi sadrže i visok procenat melatonina koji pomaže djeci da imaju kvalitetan san i štiti od raka.

Jedna zgodna ideja za užinu: sameljite orahe, sjemenke lana i grožđice i pomiješajte s izrendanom crnom čokoladom.

Borovnice imaju visok sadržaj antioksidansa polifenola koji čuvaju zdravlje krvnih sudova i smanjuju upalne procese, a uz to su ključne i za održavanje zdravog mozga. Kao i svo bobičasto voće, i borovnice sprečavaju izražavanje genetskih tendencija za razvoj tumora.

Ideja za užinu: napravite šejk od borovnica i jogurta. Smjesu smrznite u manjim posudicama - klinčadija će uživati u zdravom i prirodnom sladoledu.

Komentari

NA VRH