SAVJETI

Kada u prehranu uvesti mesne kašice

Većina stručnjaka slaže se da prvu mesnu hranu ne treba uvoditi u prehranu bebe prije osmog ili devetog mjeseca života

Meso prvo skuhajte tako da u sredini nikada nije crvenkaste boje. Ilustracija

Bebe i mame

15.12.2019

O pitanju kada dojenčad prelaze na čvrstu hranu postoje različita mišljenja, ali većina stručnjaka se slaže da bi majčino mlijeko trebala biti osnovna hrana u prvih šest mjeseci bebinog života. Što se tiče uvođenja mesa u obroke, to ne bi trebalo biti prije osmog ili devetog mjeseca. 

Nije svako meso za bebe, pa je najbolje početi s piletinom i puretinom. Mnogi će pomisliti i na teletinu, ali struktura ovog mesa je drukčija i ako nije mlada, teletina ne dolazi u obzir.

Meso prvo skuhajte tako da u sredini nikada nije crvenkaste boje. Nije u pitanju samo sigurnost zbog mogućnosti trovanja, već beba ne može probaviti slabo termički obrađeno meso. Također, dobro je raskuhano meso ostaviti u vlastitom soku.

Meso treba usitniti mikserom i onda ga možete davati pojedinačno ili u kombinaciji s kuhanim povrćem.

Mesne prerađevine (salame ili hrenovke) nisu preporučljive za prehranu male djece, jer sadrže nitrate i nitrite.

Ostatak od mesne kašice nije dobro ostavljati preko noći u frižideru zato što je došlo do kontaminacije putem kašike. Zato, ako nakon obroka preostane još kašice, najbolje ju je baciti.

Što se tiče ribljeg mesa u prehrani dojenčadi, mišljenja pedijatara su podijeljena, ali ima onih koji zagovaraju korištenje čistog bijelog mesa koje prethodno treba usitniti i pomiješati s nekom vrstom povrća.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.