ISTRAŽIVANJA

Grlite i mazite svoje bebe: To je dobro za djetetove gene

Naučna istraživanja potvrdila su kako ljubav kojom obasipate svoju djecu ima znatan učinak ne samo na psihološki razvoj djeteta, nego i na promjene na molekularnom nivou

Djeca koju manje grle u djetinjstvu trpe veći stres. Ilustracija

Bebe i mame

19.12.2019

Časopis Development and Psychopathology objavio je studiju koja navodi kako učestale nježnosti koje pružate novorođenčadi mogu pozitivno utjecati na djetetove gene. 

Istraživanje su proveli na 94 novorođenčeta starosti pet nedjelja. Zamolili su roditelje da bilježe dnevni raspored i vrijeme koje provedu s djecom. Zanimalo ih je kada jedu, spavaju i plaču.

Dodatno su tražili da roditelji zabilježe koliko je bilo tjelesnog kontakta prilikom brige o djeci. Nakon četiri i po godine uzeli su uzorak pljuvačke kako bi ispitali DNK djece koja su sudjelovala u istraživanju.

Uspoređujući podatke koje su dobili od roditelja te nalaze DNK otkrili su kako su djeca koju su roditelji manje mazili zaostala u biološkom razvoju za svojim vršnjacima s kojima su roditelji izmjenjivali više nježnosti.

Profesor Michale Kobor na Odjelu medicinske genetike UBC-a ustvrdio je kako se kod djece koja su imala manje fizičkih kontakta pojavilo polagano starenje gena.

Uvjeren je kako istraživanje nesumnjivo dokazuje da djeca koju manje grle u djetinjstvu trpe veći stres, a u dobi od četiri i po godine imali su niže vrijednosti tzv. "epigenetičke dobi".

Dodatno, druga studija je pokazala da što više grlite i mazite svoju djecu, mozak ima veće koristi od toga. U toj studiji proučavano je 125 zdravih novorođenčadi, a zaključak je da je moždani odgovor na dodir roditelja bio snažniji nego dodir medicinskog osoblja u rodilištu.

Ipak, povezanost i važnost fizičkog dodira kod novorođenčadi znanstvenici još istražuju. Otkrili su i konkretnije učinke roditeljskih zagrljaja. Njihove prednosti su:

1. Maženje pomaže bebama regulirati tjelesnu temperaturu.

2. Smanjuje stres koji bebe doživljavaju tokom dojenja.

3. Zagrljaj je za malu djecu snažan lijek protiv bolova.

4. Zagrljaj djeteta smiruje majke.

5. Maženje promovira i rano povezivanje oca s bebom.

U međuvremenu, ako se brinete da previše grlite svoju bebu, zagrlite je još jedanput! 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.