PREHRANA

Na dnevnom redu povrće: Na početku - mrkva, krompir, tikvice

Povrće je korisno za zdravlje i stoga je dobro privikavati dijete na ovu korisnu namirnicu već od početka dohrane

Kupovati sezonsko povrće. Ilustracija

Bebe i mame

21.12.2019

Povrće je korisno za zdravlje i stoga je dobro privikavati dijete na ovu korisnu namirnicu već od početka dohrane. U djece na prirodnoj prehrani, ako majka ima dovoljno mlijeka i dijete dobro napreduje, s dohranom se počinje s navršenih šest mjeseci, ali ne kasnije jer se dojenče mora privikavati na drugi način prehrane, osim sisanja.   

Postepeno uvođenje povrća u dohranu može početi već od petog mjeseca u djece koja se hrane zamjenskim mlijekom. U svakom slučaju treba se posavjetovati s pedijatrom koji prati dijete u njegovom rastu i razvoju.

- PET-ŠEST MJESECI: može se početi s kašicom od mrkve, krompira i tikvica. Ovo povrće sadrži malo celuloznih vlakana i lako je probavljivo, blagog okusa i malo slatkasto, te je bebe rado prihvaćaju.  

Krompir mora biti uvijek pažljivo oljušten, ne samo zbog toga da bude i potpuno čist, nego i zato da se odstrani solanin, toksična tvar tipična za porodicu biljaka kojima pripadaju krompir, paprika i neke druge vrste povrća (patlidžani). Solanin se može naći posebno u kori zelenih gomolja krompira te u klicama krompira koji klija.

- SEDAM-OSAM MJESECI: mogu se ponuditi druge vrste povrća: kelerabica, mlade mahune, špinat i začini (peršin, komorač). Ako je dojenče dobro prihvatilo laganije vrste povrća, postepeno može dobiti one vrste koje sadrže nešto više vlakana. Povrće se priređuje kao juha ili kašica, uvijek pasirano.

- OSAM-DEVET MJESECI: mogu se dati šparoge i artičoke (meki dijelovi biljke), koje imaju poseban okus i djeca ih baš ne prihvaćaju oduševljeno.

- DESET MJESECI: oljušten paradajz nemaju previše vlakana i neće previše opteretiti djetetov organizam. Treba žvakati, a on je tvrd. Ovo zdravo povrće ne uvodi se prije spomenute dobi jer može izazvati alergijsku reakciju. Najbolje je paradajz dati pasiran kao začin za tjesteninu.

- NAKON 12 MJESECI u prehrani djeteta mogu se naći luk, karfiol, iako zbog intenzivnog mirisa i gorkastog okusa ove vrste povrća djeca nerijetko odbijaju. Ne treba prisiljavati dijete da prihvati namirnicu koja mu se ne sviđa. Moguće je da će je nakon određenog vremena prihvatiti.

- NAKON NAVRŠENIH 18 MJESECI može se ponuditi sirovo povrće jer tada već ima veliki broj mliječnih zuba, zna žvakati, a probavni sistem je zreliji i lakše će ga probaviti.

- Povrće se može dati kao prvi nemliječni obrok. Može biti osnova za juhu od povrća ili kašicu.  

- Juha od povrća priređuje se kuhanjem bez dodatka soli. Kada je povrće kuhano, pasira se (ili usitni u mikseru) i priredi kao juha ili kašica kojoj se može dodati usitnjena riža (pasirana ili miksana).

- Povrće koje se ovako priredi može se čuvati u hladnjaku, ako je dobro zatvoreno tokom 24 sata.

- Da bi povrće sačuvalo sva svoja korisna svojstva (vitamini i mineralne soli), treba ga kuhati u malo vode, ili još bolje na pari.

- Voda u kojoj se povrće kuhalo sadrži vitamine i mineralne soli i doda se povrću nakon pasiranja.

- Začin: Maslinovo ulje, ulje suncokreta.

- Ako se povrće priprema kod kuće treba pri nabavci voditi računa o sljedećem:  

- Kupovati sezonsko povrće, koje sazrijeva na prirodan način i ima veću prehrambenu vrijednost;

- Dati prednost povrću koje se uzgaja u blizini (lokalni uzgoj) jer treba manje vremena za transport i čuvanje, čime se čuvaju dragocjeni sastojci, prije svega vitamini koji se dužim čuvanjem gube;

- Obratiti pažnju na izbor: ako je povrće uvelo i zgnječeno, nije svježe. Kod pripreme treba paziti da se dobro opere pod tekućom vodom prije kuhanja.

Ako se za početak dohrane nabavlja gotov proizvod, on je dobra alternativa svježem povrću iz sljedećih razloga:  

- Obrok je pripremljen u odgovarajućoj količini;

- Lako je probavljiv i djetetu se sviđa ako je povrće potpuno usitnjeno;

- Sigurno je jer veliki proizvođači dječije hrane pri kultivaciji sirovine ne koriste štetne tvari i konzervanse;

- Higijensko i praktično pakiranje, osobito kada je obitelj izvan svog doma.

Ako se gotova kašica želi pripremiti kao juha od povrća, dovoljno je dodati prokuhanu vruću vodu obroku povrća. Kada se otvori posudica, mora se čuvati u hladnjaku i potrošiti unutar 24 sata.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.