SVAKODNEVNICA

Klizanje i padovi u kupatilu najveća su prijetnja djeci

Rješenje: ugradnja ručki pomoću kojih djeca mogu ulaziti u kadu i izlaziti iz nje te uklanjanje oštrih rubova oko kade i tuša

Više od pola ozljeda događa se djeci mlađoj od pet godina. Ilustracija

Bebe i mame

22.12.2019

Možda se čini logičnim da su rizici od utapanja ili opekotina najčešće prijetnje sigurnosti djece u kupatilu, no nova studija koja je u periodu od 18 godina proučavala slučajeve ozljeda djece tvrdi da najčešće ozljede u kupaonici nastaju usljed klizanja i padova.  

Prema studiji koju je provela organizacija Center for Injury Research and Policy iz SAD-a, više od 43 000 tamošnje djece do 18 godina svake se godine liječi u bolnicama usljed ozljeda pod tušem ili u kadi.

Studija je trajala od 1990. do 2007. godine i za to vrijeme je broj ozljeda ostao jednako visok, što upućuje na činjenicu da se mjere prevencije moraju povećati.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Pediatrics, a pokazuju da se više od pola ozljeda događa djeci mlađoj od pet godina. Najčešće se radi o posjekotinama (60 procenata). Najčešća regija na tijelu na kojoj dolazi do ozljeda je lice (48 procenata), a slijede glava i vrat (15 procenata).

Iako pedijatri tokom kupanja preporučuju neprekidan nadzor najmlađih, istraživanja pokazuju da ta mjera nije uvijek dovoljna, pogotovo u slučajevima pokliznuća i pada.

- Najbolji način da se takvi problemi riješe je korištenje površina koje nisu skliske i koje se mogu postaviti u kadu i izvan nje kao zaštita, savjetuje Gary Smith, koautor studije i ravnatelj centra - Center for Injury Research and Policy.

Ostale preporuke za smanjenje broja ozljeda kod kupanja su ugradnja ručki pomoću kojih djeca mogu ulaziti u kadu i izlaziti iz nje, uklanjanje oštrih rubova oko kade i tuša te, ako je moguća, procjena koeficijenta trenja (engl. coefficient of friction (COF)) površina unutar kade i tuša kojom se može predvidjeti vjerovatnost poskliznuća.

- Procjena i poboljšanje trenutnih standarda koeficijenta trenja ključni su za prevenciju ozljeda povezanih s pokliznućima i padovima u kupaonici, dodaje Smith.

- Više od polovine ozljeda u kupatilu dešava se djeci mlađoj od pet godina.

- Najčešća vrsta povreda su posjekotine.

- Najčešće su povrede na licu (48 procenata).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.