KORISNO

Zašto se bebe trzaju i u snu

Moorov refleks je jedan od brojnih zaštitnih refleksa s kojima se bebe rađaju, poput primitivnih načina da se ponovo stekne primijećeni gubitak ravnoteže

Otkrit ćete da se vaša beba postepeno sve rjeđe trza. Ilustracija

Bebe i mame

24.12.2019

Nervoza kod vaše bebe koju ste primijetili vjerovatno je posljedica normalnog refleksa trzanja. On je poznat i kao Mooroov refleks, a može se pojaviti bez očiglednog razloga, kod nekih beba češće, kod drugih rjeđe, ali najčešće kao reakcija na snažnu buku, drmanje ili osjećaj pada - kao kada se mala beba podigne bez odgovarajućeg pridržavanja.  

Tipično je da beba ukruti tijelo, simetrično zabaci ruke uvis, raširi obično čvrsto stisnute pesnice, povuče koljena uvis i najzad privuče ruke (ali sada stisnutih pesnica) natrag ka tijelu u gestu koji liči na zagrljaj - sve to za nekoliko sekundi. Beba, također, može zaplakati.

Moorov refleks je jedan od brojnih zaštitnih refleksa s kojima se bebe rađaju, poput primitivnih načina da se ponovo stekne primijećeni gubitak ravnoteže. Mada pogled na bebu koja se trza nerijetko zabrine roditelje, lječnici su češće zabrinuti ako beba ne reaguje tako. Novorođenčad redovno testiraju na ovaj refleks, čije prisustvo je još jedan utješan znak da nervni sistem dobro funkcionira.

Otkrit ćete da se vaša beba postepeno sve rjeđe trza, a refleks će u potpunosti nestati negdje između četvrtog i šestog mjeseca. (Vaša beba može se povremeno trzati i kasnije, u bilo kom uzrastu, ali ne po istom obrascu reakcija).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.