SAVJETI

Vesela kuhinja: Grašak - zdrav i ukusan

Izvanredan je izvor čak osam vitamina, šest minerala, prehrambenih vlakana i proteina

Mladi grašak posebno je dobar izvor željeza. Ilustracija

Bebe i mame

23.3.2020

Zeleni grašak osigurava nutrijente koji su vrlo važni za zdravlje. Izvanredan je izvor čak osam vitamina, šest minerala, prehrambenih vlakana i proteina. 

Izvanredan je izvor vitamina K1 koji aktivira osteokalcin, protein koji omogućava ugradnju kalcija unutar kosti.

Grašak je također dobar izvor vitamina B6 i folne kiseline, vitamina koji utječu na smanjenje nivoa homocisteina, molekule koja može poremetiti unakrsno povezivanje kolagena u kostima.



Izvanredan je izvor vitamina K1. Ilustracija

Vitamin B6, folna kiselina i vitamin K učestvuju i u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema.  Grašak je dobar izvor vitamina B1, pantotenske kiseline i vitamina B6, te dobar izvor riboflavina i niacina, nutrijenata neophodnih za metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti. 

Mladi grašak posebno je dobar izvor željeza, minerala čiji nedostatak često rezutira anemijom, umorom i smanjenom funkcijom imunološkog sistema.

Grašak osigurava i brojne druge nutrijente, uključujući vitamin C, koji su vrlo važni za odvijanje procesa kojima se organizam brani od oštećenja na molekuli DNA. Vitamin C predstavlja prvu lijniju odbrane organizma i nudi važnu antioksidativnu zaštitu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.