KORISNO

Izleti odmaraju roditelje i potiču dječju kreativnost

I kratki izleti idealan su bijeg od gužve i stresa, a brojna istraživanja pokazala su da zbližavaju porodicu i prijatelje

Priroda inspirira kreativnost ukod djece jer traži korištenje svih čula. Ilustracija

Bebe i mame

25.12.2019

I kratki izlet zbližava porodicu, a najbolje igralište za djecu su šume i livade. Takav odmor daje djeci osjećaj odgovornosti prema prirodi, ali i ljudima. 

Priroda inspirira kreativnost ukod djece jer traži korištenje svih čula. U prirodi dijete pronalazi slobodu, maštovitost i privatnost, a roditeljima je to prilika da se dobro odmore, smatra Richard Louv, autor knjige o vezi prirode i porodice.

- Djeca trebaju prirodu za mentalni i fizički razvoj. Nedostatak prirode u dječjim životima može prouzrokovati depresiju, pretilost i stres. Zaboravite ulicu ili parkove, šuma i livada najbolje su dječije igralište - objašnjava Louv.

I kratki izleti idealan su bijeg od gužve i stresa, a brojna istraživanja pokazala su da zbližavaju porodicu i prijatelje. Druženje u prirodi te zajedničko upoznavanje životinjskog i biljnog svijeta stvorit će uspomene koje će se pamtiti cijeli život.

Tim spojem užitka, odmora i brige za prirodu osiguravate svojoj djeci odrastanje s osjećajem odgovornosti prema prirodi, životinjama, ali i drugim ljudima. Dovoljno je samo otkriti mjesta za odmor kojih kod nas ima obilje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.