SAVJETI

Ne podmićujte djecu

Podmićivanje, iako ponekad nužno, donosi samo trenutne rezultate. Uz to, dijete vremenom postaje imuno na poklone i mito, pa svakim daljim mitom ono traži više

Koliko god vam bilo teško da ne udovoljavate prohtjevima. Ilustracija

Bebe i mame

1.1.2020

Vrlo je primamljivo potkupiti dijete igračkom ili slatkišem da bi se ono smirilo i prestalo se nedolično ponašati. Drugim riječima, nagrađivanje djeteta kada se loše ponaša kad-tad vodi nazad do takvog ponašanja, samo s većim i ozbiljnijim zahtjevima.  

Koliko god vam bilo teško da ne udovoljavate prohtjevima, uzmite u obzir djetetovu budućnost. Vaš cilj je da ga oblikujete i odgojite tako da postane dobra i uspješna osoba i da mu tokom odgajanja dajete sve što mu je potrebno kako bi bilo sretno i zadovoljno.

Mnogo djelotvorniji i zdraviji način jeste da djetetu objasnite da će snositi određene posljedice ukoliko njegovo nedolično ponašanje ne prestane. Na kraju, ukoliko je potrebno, provedite to u djelo, neka dijete vidi da vi imate kontrolu nad njim.  

Recimo: "Ako ne prestaneš bacati igračke, nećemo ići u park!" Kada dijete osjeti neku od takvih kazni, sljedeći put će dva puta razmisliti prije nego što uradi nešto slično. Svakako, neka kazne ne budu oštre, ni u kom slučaju ne idite tako daleko da djetetu psihički ili fizički naudite.

Biti dosljedan u kaznama je najvažniji korak u odgajanju. Dijete mora shvatiti da će roditelj svaki put biti od riječi i da će dijete snositi posljedicu.

S druge strane, kada dijete bude dobro, kada ga smatrate najboljim djetetom na svijetu, jasno ga pohvalite i nemojte štedjeti riječi. Uz to, mito ima alternativo, a mi vam donosimo samo neke od njih:

1. Na nastali incident reagirajte dajući djetetu do znanja da je to što je učinilo neprihvatljivo i loše. Malu djecu treba naučiti da razlikuju dobro od lošeg.

2. Koristite riječi koje će dijete razumjeti. Ne pretpostavljajte da ono zna da ste nezadovoljni: "Nije uredu što si razbacao odjeću po podu. Mama se namučila da to složi. Imaš pet minuta da počneš spremati."

3. Budite dosljedni, reagirajte i učinite ono što ste rekli da ćete učiniti. Ne razbacujte se praznim prijetnjama.

4. Zahtijevajte od djeteta da se izvini kada pogriješi.

5. Nagradite dijete zagrljajem i poljubcem kada počne pospremati igračke. Zatim mu pomozite da sve složi.

6. Ne osjećajte se krivim ukoliko dijete izgrdite. Vaša uloga je da ga naučite prihvatljivom ponašanju. Ukoliko pritom ostanete mirni i pravilno odaberete kaznu, onda ste uspješan roditelj.

7. Imajte svoje dijete uvijek na vidiku. Pratite šta radi i svako dobro djelo nagradite ili pohvalite.

8. Vodite računa o svim dobrim stvarima koje je dijete napravilo tokom dana, pa ga prije spavanja nagradite pričom za laku noć. Obavezno mu recite koliko se ponosite njime i koliko ga volite.

9. Hvalite se svojom djecom pred drugima: "Moja djeca su najbolja i zato ih najviše volim."

10. Djeca traže da postavite granice. Ukoliko jasno ne odredite granice do kojih smiju ići, osjećaju se van kontrole i to ih plaši. Djeca traže da im budete roditelj. Najbolji poklon koji možete dati djeci jeste da ih naučite pristojnom i doličnom ponašanju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.