SAVJETI

Koliko treba biti visok i težak?

Što se prehrane tiče, vrlo je važno da dijete ne prisiljavate da jede više nego što ono ima potrebu za hranom

Ako dječak stvarno nema apetita, kontrolirajte krvnu sliku. Ilustracija

Bebe i mame

27.12.2019

Prosječna visina dječaka od 30 mjeseci je oko 95 cm, a težina oko 13,5 do 14,5 kg. Pretpostavljam da vaš sin zadovoljava te kriterije. Što se prehrane tiče, vrlo je važno da dijete ne prisiljavate da jede više nego što ono ima potrebu za hranom. 

Ako dječak stvarno nema apetita, kontrolirajte krvnu sliku, da vidite nije li dijete kojim slučajem anemično. Gubitak apetita je, naime, jedan od znakova anemije. Vama, a i drugim našim čitateljkama želim ponoviti neke osnovne stvari o prehrani djece te dobi:

1. Djetetu od dvije i po godine dovoljna su tri obroka dnevno, između kojih im, osim voća, ne bi trebali davati nikakve druge namirnice, ni zaslađene napitke. Jedan jedini slatki sok može pokvariti ručak.

2. Razmaci između obroka bi trebali biti veći od četiri sata. Zdravo dijete će kroz to vrijeme sigurno ogladnjeti.

3. Kad mu servirate jelo, stavite samo malo na tanjur, jer će velika količina hrane na tanjuru (količina za koju vi smatrate da je ono treba pojesti) dodatno destimulirati dijete na uzimanje hrane.

4. Nemojte pokazati da ste razočarani ako malo pojede. Kroz neko vrijeme vaše će dijete, kad osjeti da nema prisile, samo tražiti da jede.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.