ZDRAVO DIJETE Prirodan lijek

Umjesto sirupa za kašalj - med

Može djelovati blagotvornije i bolje od farmaceutski pripravljenih sirupa, posebno kada je u pitanju infekcija gornjih dišnih puteva

"Bebe i mame"

Za djecu uzrasta od dvije do pet godina dnevna doza je pola čajne kašičice

Foto: Ilustracija


Treba li kašalj uopće liječiti? Američko udruženje pedijatara i ljekari sve češće preporučuju da djeca zaobilaze sirupe protiv kašlja zbog raznih nuspojava te da pažnju sve više posvećuju medu kao potencijalno sigurnom lijeku za ublažavanje kašlja. 

Američko medicinsko udruženje provelo je istraživanje „Efekt meda, dekstrometorfana i neuzimanja lijeka na noćni kašalj i kvalitetu sna kod djece koja kašlju i njihove roditelje, koje je otkrilo da med ima više efekta na smirivanje kašlja od dekstrometorfana (nalazi se u sirupima) kod djece između dvije i 18 godina koji su med konzumirala 30 minuta prije spavanja.

Doza koju su djeca tokom istraživanja uzimala bila je: 

- Pola čajne kašičice za djecu uzrasta od dvije do pet godina; 

- Jedna čajna kašičica za djecu uzrasta od šest do 12 godina; 

- Dvije čajne kašičice za djecu uzrasta od 13 do 18 godina.

Svjetska zdravstvena organizacija također je uvrstila med na listu potencijalno dobrih lijekova za djecu (ali ne i za bebe!) kad su u pitanju infekcije gornjih dišnih puteva.

Smiruje kašalj

Med djeluje na način da uništava bakterije te ima antioksidativna svojstva. On blagotvorno djeluje na grlo, što pak ublažava njegovu nadraženost uzrokovanu kašljem. Slatkoća u medu izaziva pojačanu proizvodnju pljuvačke, što također umanjuje napetost suhog kašlja. 

Opasnosti prilikom konzumacije

Uzimanje meda može prouzročiti i ozbiljne probleme kod djece. Imajte na umu da med može uzrokovati: 

1. Infantilni botulizam kod beba mlađih od jedne godine; 

2. Rijetki sindrom čiji simptomi su prekomjerno izlučivanje pljuvačke, povraćanje, tupost, nizak krvni tlak i promjene u srčanom ritmu. 

Među ispitivanom djecom nije bilo ozbiljnijih nuspojava, a najčešće grupne posljedice bile su: hiperaktivnost, nervoza i nesanica. 

Kad je u pitanju sirup, u ovom specifičnom istraživanju rezultati su pokazali da je imao isti učinak kao i placebo (neuzimanje lijeka), odnosno djeca su se u jednakom vremenskom roku izliječila.

Mnogi sirupi kupljeni u apotekama ili propisani od liječnika imaju razne ozbiljne nuspojave kao što su alergijske reakcije, grčenje mišića, dijabetes, halucinacije i dr. 

I na kraju, ukoliko vaše maleno kašlje, svakako ga odvedite liječniku jer kašalj može biti znak neke mnogo opasnije bolesti dišnih puteva.

Više o temi Kašalj

SAVJETI
Kako se riješiti kašlja
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na