SAVJETI

Dobro je u igri zaprljati ručice

Prljavština je korisna za zdravlje djece, kažu stručnjaci

Opsjednutost čistoćom u moderno doba kriva za sve veći broj dječjih alergija. Ilustracija

Bebe i mame

3.1.2020

Dobro je da se djeca tokom igre zaprljaju, jer život u prečistom, gotovo sterilnom okruženju, djeluje na njihovu kožu tako da se ona teško obnavlja i liječi od ozljeda.  

Naime, normalne bakterije koje žive na našoj koži, pomažu u prevenciji upala nastalih nakon ozljede. One mogu smiriti imunološku reakciju zbog koje ogrebotine i rane otječu i gnoje se.

Naučnici kažu da rezultati istraživanja nude objašnjenje tzv. "higijenske hipoteze" prema kojoj izloženost bacilima tokom ranog djetinjstva priprema tijelo za kasniju borbu protiv alergija.

Shodno tome stajalištu, mnogi smatraju da je opsjednutost čistoćom u moderno doba, kriva za sve veći broj dječjih alergija.

Istraživanje su proveli naučnici sa medicinske katedre Sveučilišta u Kaliforniji, te su otkrili da poznata bakterijska vrsta - stafilokoki, blokira vitalni korak u lancu pojava koje vode do upale ozlijeđenog mjesta.

Ova bezopasna bakterija to radi na način da stvara molekulu poznatu kao lipoteikoična kiselina, a djeluje na keratinocit - glavni tip ćelija na vanjskom sloju kože, tako da ih sprečava da regairaju upalno.

Voditelj istraživanja prof. Richard Gallo je izjavio: - Ono što je uzbudljivo u ovom radu jest da pruža molekularnu bazu pomoću koje možemo razumjeti higijensku hipotezu te je otkrio nepoznate elemente koji djeluju na izlječenje rana.

Osim toga, istraživanje je ponudilo šansu za nov pristup liječenju upalnih kožnih bolesti općenito.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.