SAVJETI

Čuvajte srce svoga djeteta

Pasivno pušenje stvara preduvjete za nastanak bolesti srca, a izloženost dimu cigarete najteže pogađa predškolce i pretilu djecu

Predškolci su imali četiri puta veći rizik za zdravlje od adolescenata. Ilustracija

Bebe i mame

3.1.2020

Prema najnovijem istraživanju institucije American Heart Association, koja je proučavala utjecaj dima cigareta na mlade svih dobnih skupina i karakteristika, pasivno pušenje najviše šteti predškolcima i djeci s prekomjernom težinom.  

- Dim cigarete nije samo štetan za dječji sistem za disanje, kako se to ranije smatralo, izjavio je dr. Anthony Bauer, voditelj istraživanja. - Naši podaci pokazuju da je vrlo važno pažnju posvetiti i kardiovaskularnim oštećenjima, a osobito kod najmlađe djece i djece s prekomjernom težinom. U prošlim studijama nisu uzeti u obzir faktori poput pretilosti.

Bauer i njegovi saradnici okupili su američke djevojčice i dječake, uključujući 52 djece starosti dvije do pet godina, te 107 adolescenata starosti od devet do 18 godina. Isto tako, među djecom je bilo svih rasa, te raznih težina.

Istraživači su otkrili da:

- Postoji veza između količine dima kojoj su predškolci izloženi i markera oštećenja žila. Ta je veza dva puta bila jača kod predškolaca koji imaju prekomjernu težinu;

- Pretili adolescenti izloženi pasivnom pušenju imali su dva puta snažnije oštećenje žila od djece normalne težine;

- Predškolci su imali četiri puta veći rizik za zdravlje od adolescenata u uvjetima izloženosti istoj količini dima.

Promjene koje su otkrili u ovim grupama djece iste su kao i promjene koje prepoznajemo kao rizik za obolijevanje od srčanih bolesti kod odraslih. To znači da neki aspekti srčanih bolesti u odrasloj dobi, mogu biti inicirani još u djetinjstvu.

Ovo istraživanje još je jedan dokaz važnosti prevencije i eliminiranja cigaretnog dima iz prostora u kojem borave djeca, kako bi se izbjeglo stvaranje preduvjeta za nastanak srčanih bolesti u odrasloj dobi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.