SAVJETI Zdravo dijete

Kako prepoznati upalu uha

Upale uha kod djece objašnjavaju se drugačijim anatomskim izgledom Eustahijeve cijevi koja je kod njih šira, kraća i horizontalnije postavljena, tako da je put za širenje infekcije kraći

Bebe i mame

Prije svega treba znati zašto se ove upale često javljaju

Foto: Ilustracija


Svako drugo dijete do druge godine života oboli bar jedom od akutne upale uha do polaska u školu svako treće dijete oboli šest i više puta od akutne upale srednjeg uha. Kako prepoznati upalu i kako je liječiti?  

Prije svega treba znati zašto se ove upale često javljaju. Ta se pojava objašnjava drugačijim anatomskim odnosom Eustahijeve cijevi. Ona je kod djece šira, kraća i horizontalnije postavljena, tako da je put za širenje infekcije kraći. Kod djece se i imuni sistem još razvija, pa su tako ona podložnija infekcijama.

A kako prepoznati upalu? Najčešći simptomi akutne upale uha su bol i osjećaj zapušenosti u uhu, povišena temperatura i malaksalost, a ovome obično prethodi period od nekoliko dana sa simptomima respiratorne infekcije - zapušenost i curenje nosa, bol ili grebuckanje u grlu.

Kod beba koje se ne mogu žaliti na bol u uhu, majka će primijetiti uznemirenost i iznenadni plač. Beba se vuče za uho, čepka ga, neće da sisa ili prekida sisanje, a može imati i proljev.

Upala najčešće počinje infekcijom u gornjem respiratornom traktu, tako što se infekcija iz ždrijela i nosa proširi na uho. Akutna upala uha lako se dijagnosticira običnim pregledom bubnih opni - otoskopom.

U akutnoj fazi bubne opne su obično crvene, napuhane, nekad se može vidjeti sekret iza bubne opne. U toku liječenja otoskopski nalaz se može dopuniti timpanometrijom, dijagnostičkom metodom koja mjeri pritisak u šupljini srednjeg uha i pokretljivost bubnih opni.

U eri antibiotika liječenje akutne upale srednjeg uha nije komplicirano. S obzirom na to da je upala uglavnom bakterijskog porijekla, propisivanjem odgovarajućeg antibiotika izlječenje nastupa u toku nekoliko dana. Osim antibiotika ordiniraju se i dekongestivi i sekretolitici.

Ukoliko se dijagnoza postavi na vrijeme i sprovede odgovarajuća terapija, komplikacije se praktično ni ne viđaju. Međutim, neliječena upala gotovo sigurno vodi ka komplikacijama: stvaranju priraslica u srednjem uhu koje će vremenom dovesti do oslabljenog sluha, perforaciji bubne opne, upali kosti (mastoiditis), ako infekcija zahvati lični živac dolazi do slabosti lične muskulature; neliječeni gnojni proces iz srednjeg uha može se prenijeti i na moždane ovojnice sa potencijalno letalnim ishodom.

1. Roditelji pušači trebaju prestati pušiti u blizini djeteta i u prostoriji gdje ono boravi.  

2. Ukoliko dijete ima čestu upalu uha, treba da ga ostavite kod kuće neko vrijeme, tačnije ne puštati ga u obdanište.

3. Vakcinacija protiv najčešćih uzročnika je također dobro rješenje. Konkretno, danas postoji vakcina protiv pneumokoka.

4. I na kraju, kod svake respiratorne infekcije, kada „djetetu procuri nos", treba se konsultirati sa pedijatrom da se infekcija ne bi proširila na uho.

Više o temi Uho

SAVJETI
Kako prepoznati upalu uha

Više o:

Uho Bol Dijete
NA VRH

Podijeli članak na