AKTIVNOSTI

Zimske radosti: Kada na sanke, a kada na skije

Prilikom boravka na snijegu insistirajte na nošenju rukavica - one nisu samo zaštita od hladnoće, već i od povreda

Na skije dijete može stati već s tri godine. Ilustracija

Bebe i mame

10.1.2020

Prvi "snježni" sport s kojim se svako dijete susreće je sankanje. Počinje još u uzrastu u kojem dijete stabilno sjedi i stoji, čak ne mora hodati. U tom periodu, koji obično traje do treće godine, neophodna je veća angažiranost roditelja, koji dijete mogu vući na sankama po ravnom, a kasnije na padinama sjedjeti iza djeteta na sankama.  

Bezazleni padovi

Kao i u svim snježnim sportovima, počnite se sankati na manjim i kraćim stazama, tamo gdje nema starije djece ili gužve. Djecu ne treba učiti skijanju na stazama koje su namijenjene sankanju i obrnuto.  

Uostalom, neće se svako dijete radovati spustu s velike visine, a posebno neće penjanju na početak staze. Sankanje je odlično za malene mišiće, jer optimalno razvija mišiće, povećava i broj otkucaja srca, pa zato maleni dišu i na usta i na nosić. Kao i kod ostalih zimskih sportova, ne treba brinuti ako nosić procuri.

Uobičajeni padovi sa sanki uglavnom su bezazleni. U prvim godinama, roditelji diktiraju tempo i brzinu spuštanja, a djeca tek oko pete godine mogu "preuzeti kormilo" i koristiti nožice za ubrzavanje ili kočenje.  

Sankanje je odlično za malene mišiće. Ilustracija

Možete kupiti drvene ili plastične sanke, a što se tiče odjeće za zimske sportove, za mlađe je predviđeno odijelo iz jednog dijela, a za starije slojevito oblačenje.

Nikako ne dolazi u obzir kombinacija: čarape, helanke, trenerka, pa odijelo. I na niskim temperaturama djeci može biti vruće, pa je na duge čarape/čarapice dovoljno obući nepromočive pantalone. Previše ušuškano dijete slabije se kreće i brže zagrijava, pa od uživanja nema ništa.

Za sportove na snijegu insistirajte na nošenju rukavica. One nisu samo zaštita od hladnoće, već i od povreda.


Snoubord – ne prije sedme godine

Na skije dijete može stati već s tri godine, dok snoubord nije preporučljiv prije sedme ili osme godine, jer je u tom uzrastu definirana prioritetna strana tijela, što je važno za snoubord.  

Svakako, bilo bi idealno da se u školu skijanja upiše dijete starije od pet godina. Mlađe ne drži mjesto, pažnja mu je slabija, koordinacija pokreta manje razvijena, pa usporava grupu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.