ZDRAVO DIJETE Uputstva kojih se trebate pridržavati

Kako bez muke bebi dati lijek

Ukoliko se desi da beba pljune ili povrati lijek odmah nakon davanja, ili u periodu do desetak minuta, treba ponoviti postupak s cijelom količinom lijeka

Bebe i mame

Bebu treba podići u polusjedeći položaj

Foto: Ilustracija


Lijekovi za malu djecu prave se uglavnom u obliku sirupa ili praška koji se rastvara. Doziranje zavisi od bebine kilaže, a liječnik će propisati koliko tačno treba dati lijeka u jednoj dozi, na koje vrijeme se daje i koliko dugo. Ovih uputstava se treba strogo pridržavati. 

Prije davanja lijeka, pripremite špricu za sirup ili kašičicu. Bebu treba podići u polusjedeći položaj i ušpricati lijek u usta - sa strane, jer će ga tako najbolje progutati.

Ukoliko se desi da beba pljune ili povrati lijek odmah nakon davanja, ili u periodu do desetak minuta, treba ponoviti postupak s cijelom količinom lijeka. Ako povrati nakon dvadesetak minuta, ne treba ponavljati davanje lijeka.

U slučaju da dijete ima visoku temperaturu, prvo treba skinuti temperaturu, pa onda dati lijek.

Treba izbjegavati davanje lijeka na flašicu, ili priborom kojim se beba hrani. Ako vrišti ili se otima, davanje lijeka treba odložiti za kasnije. Najprije bebu treba umiriti, razveseliti, pa u igri dati da popije lijek. Nikako nije dobro na silu davati lijekove.

Više o temi Beba

RAZVOJ
Šest pravila za bebin dobar san

Više o:

Beba Lijek Sirup
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na