DILEME

Hladan zrak nije kriv za prehlade

Iako je vani temperatura ispod nule, to nikako ne znači da vaše dijete ne smije ni pomirisati svježi zrak. Djeca vole kada se oko njih nešto događa, a vrijeme provedeno u zatvorenom čini ih nervoznijima i razdražljivijima

Sat na svježem zraku dnevno sasvim je dovoljno. Ilustracija

Bebe i mame

12.1.2020

Zima ne mora nužno značiti zatvaranje u kuću i čekanje da prođe, upoznajte dijete sa zimskim radostima bez straha od prehlada. Doznajte kako ga pravilno obući, hraniti i kako se pripremiti za njegovo prvo skijanje. 

Iako je vani temperatura ispod nule to nikako ne znači da vaše dijete ne smije ni pomirisati svježi zrak. Djeca vole kada se oko njih nešto događa, a vrijeme provedeno u zatvorenom čini ih nervoznijima i razdražljivijima.

Uostalom, prehladu ne uzrokuje hladan, nego zrak zagađen mnoštvom virusa i bakterija u zatvorenom prostoru, posebno u onom u kojem boravi veliki broj ljudi.

Naravno, ograničite boravak malenih vani, sat na svježem zraku dnevno sasvim je

dovoljno za njegovo zdravlje i zadovoljstvo. Izlaganje organizma preniskim temperaturama duže vrijeme smanjuje odbrambene snage i pogoduje pojavi bolesti.


Pravila odijevanja

Zatrpavanje djeteta gomilom odjeće najčešća je greška koju roditelji čine. Prije svega, morate znati kako dijete koje se aktivno kreće treba drugačije obući nego bebu koja spava u kolicima.  

Slojevito odijevanje korisno je u svakom slučaju, jer suvišnu odjeću uvijek možete skinuti ili obući kada se za to ukaže potreba. Pazite da je odjeća bliža koži pamučna, kako bi koža disala. Vanjski slojevi mogu sadržavati dio sintetike, jer tako ih je lakše održavati.

Kada ste kod kuće također pazite da ne zagušite dijete odjećom, maleni su živahni, a kako su stalno u pokretu stvaraju mnogo topline.

Prehlada tokom zime

Važno je da se posvetite prehrani svoje djece, da uvedete obroke s mnogo svježeg i sušenog voća, uklonite gazirana pića iz kuće, a mesne prerađevine zamijenite ribom.  

Voće i povrće te velike količine tekućine neophodni su za pravilnu dječiju prehranu.

Dijete obucite slojevito. Ilustracija

Zimi je naravno potreban i dodatak vitamina C koji ima niz uloga u organizmu. Pri odabiru voća kupujte ono sezonsko i servirajte dnevno do tri voćna obroka djetetu.

Uz vitamine značajnu ulogu u odbrani organizma imaju i esencijalne masne kiseline te željezo, kalcij i cink.

Osluškujte djetetove želje i potrebe, jer mu ne odgovara uvijek isti tip jela. Budite maštoviti i potrudite se da tanjir bude šaren.

Čaj ili sok

Prilikom dužeg boravka na svježem zraku dijete zbog niza aktivnosti, pogotovo ako je u pitanju igra na snijegu gubi velike količine tekućine. Zato se prije izleta opskrbite dovoljnim količinama čaja ili voćnog soka, ali pazite da napitak nije prehladan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.