KORISNO

Akutna bol u trbuhu kod djece jedan od najčešćih razloga posjeta ljekaru

Najčešće se radi o akutnom virusnom gastroenteritisu, rjeđe bakterijskom i konstipaciji i funkcionalnim bolovima

U dječijoj dobi je karakteristično da se najčešći uzroci bolova mijenjaju. Ilustracija

Bebe i mame

13.1.2020

Akutna bol u trbuhu učestala je tegoba u djece i jedan od najčešćih razloga posjeta ljekaru. Za ljekare predstavlja pravi dijagnostički izazov s obzirom na niz različitih uzroka boli. Najvažnije je iz velikog broja djece izdvojiti one kod kojih se radi o životno ugrožavajućem stanju koje zahtijeva hitnu dijagnostičku obradu i liječenje. Srećom, bolovi su uglavnom kratkotrajni, samoograničavajući i povoljnog kliničkog toka. 

Uzroci akutnih bolova u trbuhu u djece su brojni. Najčešće se radi o akutnom virusnom gastroenteritisu, rjeđe bakterijskom i konstipaciji i funkcionalnim bolovima. Mezenterijalni limfadenitis, također, može biti uzrokom bolova. 

U ranoj dojenačkoj dobi najčešće se radi o dojenačkim kolikama. Uzrok bolova može biti i izvan gastrointestinalnog trakta. U tom slučaju može se raditi o sistemskoj virusnoj infekciji, streptokoknom faringitisu, upali pluća ili urinarnoj infekciji koje se manifestiraju isključivo bolovima u trbuhu, dok su u nekim drugim slučajevima, primjerice kod dijabetičke ketoacidoze, hemolitično-uremijskog sindroma i miokarditisa, prisutni i drugi simptomi. 

U dječijoj dobi je karakteristično da se najčešći uzroci bolova mijenjaju s obzirom na dob, o čemu, također, treba voditi računa. Dijagnoza akutnih bolova u trbuhu postavlja se na osnovu dobro uzete anamneze i detaljnog pregleda te osnovne laboratorijske obrade i slikovnih pretraga, a liječenje mora biti usmjereno prema otklanjanju uzroka bolova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.