STRANA ISKUSTVA

Udarci po stražnjici za bolji uspjeh i optimizam

Djeca koju su roditelji blago tjelesno kažnjavali kasnije u životu postaju sretnija i uspješnija, pokazalo je novo istraživanje

Fizičko kažnjavanje gotovo je zabranjeno savremenim standardima odgoja. Ilustracija

Bebe i mame

16.1.2020

Iako je fizičko kažnjavanje gotovo zabranjeno savremenim standardima odgoja, američki naučnici su utvrdili da su djeca koja su do šeste godine dobivala po stražnjici, kasnije u životu bila optimističnija nego ona koja nikada nisu tjelesno kažnjavana. Uz to, ta su djeca radije pomagala drugima kroz dobrotvorni rad, a postizala su i bolje rezultate u obrazovnom sistemu. 

U Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji trenutno je dozvoljeno tzv. "razumno kažnjavanje" koje ne smije ostaviti nikakav trag na koži. Međutim, borci za prava djece ističu kako su svi udarci po stražnjici, čak i oni blagi, zastarjeli oblik odgoja koji uzrokuje dugoročne ozbiljne psihološke probleme. 

Voditeljica studije profesorica psihologije Marjorie Gunoe (Gunnoe) sa Sveučilišta Calvin u Grand Rapidsu u Mičigenu objašnjava da argumenti protiv udaraca po stražnjici nemaju stvarnu podlogu i da nisu u skladu s iskustvenim podacima.

- Iako je fizičko kažnjavanje krajnja mjera, postoje situacije kada tu mjeru treba iskoristiti - kaže Gunoe.

Istraživanjem je obuhvaćeno 179 tinejdžera koji su odgovarali na pitanja o fizičkom  kažnjavanju kojem su bili podvrgnuti. Njihovi su odgovori uspoređeni s informacijama koje su dali o svojem ponašanju koje bi moglo biti povezano s kažnjavanjem - negativnom poput društveno neprihvatljivog ponašanja, preuranjenih spolnih aktivnosti, nasilja i depresije, te pozitivnom poput akademskog uspjeha i ambicija. 

Mladi koji su blago kažnjavani do šeste godine bili su uspješniji u gotovo svim pozitivnim kategorijama, a istovremeno nisu zaostajali u negativnim od onih koji nisu nikada tjelesno kažnjavani.

Tinejdžeri koje su roditelji tukli po guzi od sedme do jedanaeste godine su također bili uspješniji u školi, međutim, imali su slabije rezultate u negativnim kategorijama - npr. češće su učestvovali u tučnjavama. 

Dakako, aktivisti udruga za borbu protiv tjelesnog kažnjavanja djece negiraju rezultate ovog istraživanja, no pojedine su ga roditeljske udruge dočekale širom raširenih ruku.

Tako udruga Parents Outloud smatra da je istraživanje dokaz kako roditelje ne bi trebalo kazneno progoniti zbog blagog tjelesnog kažnjavanja.

- Vrlo je teško verbalno objasniti malenoj djeci da je nešto što su učinila pogrešno. Blagi udarci često su najučinkovitiji način da ih se nauči da ne rade nešto što je opasno ili bolno drugim ljudima - to je preventivna mjera. I dok je sve osim blage pljuske po stražnjici definitivno krivo, roditeljima treba dati slobodu da discipliniraju svoju djecu bez straha da će biti prijavljeni policiji - upozoravaju iz Udruge.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.