SAVJETI

Važno je da djeca pomažu u kućnim poslovima

Najbolji pokazatelj budućeg uspjeha djeteta je njegovo uključivanje u obavljanje kućnih zadataka u dobi od tri godine

Kućni zadaci ne moraju biti teški i dugotrajni. Ilustracija

Bebe i mame

17.1.2020

Psiholozi kažu da je obavljanje određenih zadataka vrlo važan dio odrastanja. Ne samo da zadaci uče djecu odgovornosti, već su odličan način da djeca nauče racionalno raspolagati svojim vremenom, a posebno u ovim ubrzanim i obavezama prenatrpanim vremenima. 

Marti Rosmn (Marty Rossman) sa Univerziteta u Minesoti proučavala je podatke skupljane kroz 25 godina te otkrila da je najbolji pokazatelj budućeg uspjeha djeteta njegovo uključivanje u obavljanje kućnih zadataka u dobi od tri godine.  Ukoliko se djetetu zadaci počnu davati u ranoj dobi, ono može naučiti da "smo svi zajedno u tome, da se kuća mora očistiti i da svi u tome trebaju učestvovati.   

Kućni zadaci ne moraju biti teški i dugotrajni. Ponekad djeca mogu biti od velike pomoći, a da im to oduzme svega nekoliko minuta. Primjerice, kada dijete zamolite da donese prljavi veš iz dječije sobe ili da posloži sve razbacane cipele u ormarić.

Ima nekoliko smjernica koje se mogu primijeniti kod djece svih dobi:

- Dajte djetetu upute kako obaviti neki zadatak.

- Pomozite mu ako je potrebno.

- Pohvalite ga za vrijeme i nakon obavljenog zadatka.

- Svakog dana organizirajte jedan zadatak, ali i onaj koji se obavezno mora napraviti svakog dana, poput pospremanja igrački i kreveta. 

- Fokusirajte se na nekoliko zadataka koje dijete s obzirom na svoju dob može svladati.

Važno je imati na umu, osobito kod malenih, da dijete zapravo kroz obavljanje konretnog zadatka, ujedno uči i novu vještinu. Neka vam stoga ne bude najvažniji rezultat već činjenica da se dijete trudi i pokušava napraviti najbolje što može.

Djeca vole pomagati roditeljima oko kuće i vole oponašati roditelje. Isprobajte neke od sljedećih metoda kako biste kreirali pozitivna prva iskustva:

- Dajte im da čiste sve što zahtijeva špricanje vodom (napunite bočicu vodom i dajte im da špricaju i čiste određene površine, jer to je djeci jako zabavno);

- Dajte im da usisavaju, osobito ako obožavaju električne uređaje;

- Dajte im da se igraju s metlom;

- Dajte im zadatke čiji su rezultati brzo vidljivi, a kako bi dobili osjećaj da su nešto postigli (npr. serviranje obroka, rad u vrtu).

Ukoliko čišćenje i pospremanje od najranije dobi pretvorite u nešto što izgleda zabavno, stvorit ćete pozitivne osjećaje kod djece prema raznim zadacima.

Važno je dati djeci puno pozitivnog feedbacka i zapamtiti da je potrebno neko vrijeme kako bi klinci svladali vještine. Uz ohrabrenje i vodstvo potaknut ćete kod malenih osjećaj uspješnosti, pa će željeti još više pomoći. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.