SAVJETI Zagrljaja i poljubaca nikad nije dosta

Njega i nježnost pomažu bebama u razvoju

Dodatna nježnost i predanost i vama će goditi, a beba će dokazano od toga imati mnoge koristi za mentalni razvoj

Bebe i mame
20.01.2020 13:40

Dajte bebi nekoliko ekstra poljubaca i zagrljaja

Foto: Ilustracija

Mamina briga i njega mogu ukloniti sve prenatalne stresove s kojima se beba suočava kada dođe na svijet. Stoga dajte bebi nekoliko ekstra poljubaca i zagrljaja, jer nježnosti nije nikada dosta. Sada to potvrđuju i studije.

Dodatna nježnost i predanost i vama će goditi, a beba će dokazano od toga imati mnoge koristi za mentalni razvoj. Njega nakon poroda umanjuje djelovanje kortizola - hormona stresa, koji se tokom trudnoće izlučuje i kod bebe u trbuhu.

Visoka nivo kortizola tokom trudnoće može izazvati u bebinom razvoju "kraći period zadržavanja pažnje i slabije vještine govora i rješavanja problema". Tako stoji u istraživanju Sveučilišta u Rochesteru, koje je objavljeno u stručnom časopisu Biological Psychiatry. 

Sporiji razvoj izazvan prenatalnim stresom može biti prevladan ukoliko majka djetetu pruži nježnost i intenzivniju pažnju do njegove treće godine života. Kako su znanstvenici dokazali ovu tvrdnju? Testirali su nivo kortizola iz amnionske tekućine kod 125 trudnica čije su bebe bile u 17. sedmici života. Kada su iste te bebe napunile 17 mjeseci života, istraživači su ispitali njihov kognitivni razvoj i povezanost s majkama.  

Djeca koja su imala čvrst odnos pun nježnosti sa svojom majkom, nisu pokazivala nikakve probleme u razvoju. Ona djeca koja su bila u pomalo nestabilnim vezama s majkama, pokazivala su kognitivne poteškoće. Ista djeca bit će ponovno ispitana kada napune šest godina.

Komentari

NA VRH