ISTRAŽIVANJA

I prijevremeno rođene bebe dodirom prepoznaju predmete

Bebe rođene u normalnom terminu od rođenja primaju veliki broj taktilnih stimulanasa: one se peru, stavljaju na trbuh majke, doje, povijaju i ostalo

Od prvih trenutaka života imaju pravu manuelnu percepciju. Ilustracija

Bebe i mame

21.1.2020

Bebe rođene oko dva mjeseca prije termina mogu prepoznati i razlikovati dva predmeta različitih oblika uz pomoć ruku, uprkos neurološkoj nerazvijenosti, pokazali su rezultati francuskog istraživanja. 

Istraživanje obavljeno na prijevremeno rođenim bebama kojima su davani u ruke različiti predmeti radi prepoznavanja je, kako su istakli francuski naučnici iz Nacionalnog centra za zdravstvena istraživanja, prvi put pokazalo već prisutnu manuelnu eficijenciju kod prijevremeno rođenih beba.

Bebe rođene u normalnom terminu od rođenja primaju veliki broj taktilnih stimulanasa: one se peru, stavljaju na trbuh majke, doje, povijaju i ostalo. One na taj način već imaju kontakt i s drugim kožama osim svoje i različitim površinama predmeta, tako da od prvih trenutaka života imaju pravu manuelnu percepciju, taktilnu sposobnost koja im omogućava da shvataju svoje okruženje, što se sada pokazalo da je slučaj i s prijevremeno rođenim bebama.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.