SAVJETI

Obavezno na ultrazvuk kukova

Odmah nakon rođenja pregledom u porodilištu moguće je utvrditi urođeno iščašenje kukova

Pregled kukova obavlja se u bočnom položaju novorođenčeta. Ilustracija

Bebe i mame

22.1.2020

Razvojna displazija kuka je nedovoljno razvijena zglobna čašica i promjena položaja zglobne glave, koja se djelimično ili potpuno nalazi izvan čašice. U slučaju da taj nepravilni položaj ostane, funkcija kuka se remeti, a s vremenom dolazi i do propadanja glave zgloba zbog poremećenog dotoka krvi.  

Korekcija glave zgloba i smještanje u čašicu moguće je nošenjem posebnih proteza, a ako se učini na vrijeme, razvoj zgloba postaje normalan. Potpuno iščašenje javlja se kod 1,5 na 1 000 novorođenčadi, a djelimična kod devet od 1 000 beba.

Za postavljanje rane dijagnoze iščašenja kukova kod beba i rane terapije neophodan je ultrazvučni pregled u prvoj godini života novorođenčadi i dojenčadi. Ovom metodom prate se meke i čvrste strukture zgloba kuka. Pregledom je moguće ustanoviti da li su zglobne površine dobro razvijene i oblikovane i kakav će se zglob kasnije razviti. Ovim pregledom prati se odnos između zglobnih tijela koji se ne može dobiti običnim kliničkim pregledom. 

Pregled kukova obavlja se u bočnom položaju novorođenčeta, u posebno izgrađenom ležištu. Ultrazvuk je vrlo korisna, sigurna i jedina dijagnostička metoda za pregled kukova. Ultrazvučni pregled pomaže boljem i ranijem prepoznavanju mnogih ortopedskih problema u rastu, okoštavanju glave i zgloba kuka, utvrđivanju promjena mekih tkiva i sadržaja zglobne šupljine. Na ovaj način prate se rotaciona i torziona kretanja natkoljenične kosti (femur).  

Nakon dijagnosticiranog iščašenja kukova, primjenjuju se odgovarajuće udlage kojima se vrši korekcija mane, a učinak terapije prati se ultrazvučnim pregledima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.