KORISNO Na dnevnom redu: Dojenje

Šta kad mlijeka nema dovoljno?

Pedijatri nikako ne preporučuju odustajanje od dojenja pa, ako je ikako moguće, isprobajte preporučene tehnike kako bi vaše dijete uživalo u blagodati koje mu samo majka može priuštiti

Bebe i mame
23.01.2020 10:27

Iskustvo govori da treba biti uporan, bez obzira na probleme

Foto: Ilustracija

Majčino mlijeko je najzdravije - činjenica je koju više niko ne može osporiti i znaju je sve sadašnje i buduće majke, dojile one ili ne. Majčino mlijeko ne može se nadomjestiti nikakvim umjetnim pripravcima, ono je hrana i lijek.  

Ali, šta kada se dogodi da majka zbog nekog razloga nema dovoljno mlijeka, a dijete zbog razvoja zahtijeva sve veće količine? Činjenica je da samo 2,5 posto žena nema dovoljno mlijeka.

Statistike pokazuju da čak 50 posto majki odustaje od dojenja u prvih mjesec dana ili uz svoje koristi i umjetno mlijeko kao nadohranu. Pri tome se jaljaju brojni problemi.

Količina mlijeka često se ne poklapa s potrebama djeteta. Mlijeka je najčešće previše ili premalo, a proizvodnja bi se trebala uravnotežiti u roku nekoliko sedmica.

Iskustvo govori da treba biti uporan, bez obzira na probleme. Ali, šta kada je vaše dijete gladno, ne raste i ne dobiva na težini? Činjenica je da nijedna majka ne želi da njeno dijete bude gladno, da zaostaje u razvoju i da plače, jer je gladno.

Ipak, majka će se najbolje osjećati kada samostalno odluči da li će dohranjivati dijete ili ne. Ne smije biti pritiska okoline da po svaku cijenu mora dojiti, jer će taj svoj stres prenijeti na dijete.

Dojilja treba biti svjesna da je dobra i požrtvovana majka bez obzira na to dojila ona ili ne. 

Preporuke

A kako stručnjaci preporučuju da nikako ne odustajete od dojenja, ako je ikako moguće, isprobajte sljedeće:

- Što više dojite više će se mlijeka proizvoditi - praksa pokazuje da je tako kod većine žena. Ukoliko imate premalo mlijeka nastojte čim više dojiti svoje dijete.

- Stavite dijete u dobar položaj - ukoliko dijete nije u dobrom položaju, moguće je da neće moći sisati i stimulirati vaše bradavice, a s time i proizvodnju mlijeka.

- Dojite na obje dojke - svaki put kada dojite dijete, ponudite mu obje dojke u ravnomjernom vremenskom razmaku.

- Odmarajte s bebom nekoliko dana - ukoliko je moguće, nekoliko dana provedite s bebom u krevetu, odmarajući i dojeći je, kako bi se stvorila povezanost, a što bi moglo potaknuti i proizvodnju mlijeka.

- Masaža dojke - kružno masirajte dojku od perifernog dijela prema sredini.

- Oblozi - prije dojenja stavite topli oblog kako bi se dojka još više opustila.

- Motivacija - liječnici preporučuju da se za dojenje djeteta trebate pripremati za vrijeme trudnoće, odnosno da će smirena i sretna majka lakše proizvoditi mlijeko od one zabrinute i pod stresom.

Komentari

NA VRH