STUDIJE

Dječiji plač može biti opasan po život

Istraživanje je pokazalo da su djeca koja su bila izložena stresu od sedme godine imala znatno veći rizik od srčanog ili moždanog udara

Pažnja kao temelj razvoja. Ilustracija

Bebe i mame

28.1.2020

Djetinjstvo bez smijeha i mnogo brige može znatno povećati rizik za razvoj bolesti srca u srednjoj životnoj dobi, potvrdili su američki naučnici. Kontinuirani stres može uzrokovati tjelesnu disfunkciju koja se očituje u srednjoj dobi.

U istraživanju je učestvovalo 377 ispitanika u dobi između 40 i 50 godina i pokazalo se da su ona djeca koja su bila izložena stresu od sedme godine imala znatno veći rizik od srčanog ili moždanog udara u svojim ranim 40-im, a najizraženiji je bio kod žena, 31 posto, dok je kod muškaraca bio nešto manji, 17 posto.

Isto tako pokazalo se da su djeca koja smirenije doživljavaju teške situacije kasnije podložnija manjem riziku.

Poražavajući su podaci da se šanse za srčani ili moždani udar povećavaju u narednih deset godina s 3,2 posto na 4,2 posto kod žena koje su imale nesretno djetinjstvo te od 7,3 do 8,5 posto za muškarce.

Da su djeca senzibilna bića i "upijaju" i pozitivne i negativne obrasce iz okoline, pokazala je i prošlogodišnja studija s Univerziteta u Plimutu koja je otkrila da su djeca koju su roditelji tukli ili vikali na njih imali povećan rizik od razvoja raka, srčanih bolesti i astme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.