ISTRAŽIVANJE Tvrdnje britanskih naučnika

Dječija hrana je preslana

Trećinu soli djeca unose hljebom i pahuljicama, petinu mesom, a desetinu mliječnim proizvodima

Piše: Bebe i mame

Najviše soli ima u hljebu i prerađenim žitaricama

Foto: Ilustracija


Dječija hrana je preslana, utvrdili su britanski naučnici koji poručuju da djeca unose previše soli, ponajviše u hljebu i drugim prerađenim žitaricama, poput pahuljica. 

Djeca bi trebala unositi manje od kašičice soli dnevno, ali je, prema rezultatima objavljenim u časopisu “Hypertension”, 70 posto od 340 britanske djece obuhvaćene istraživanjem unosilo više od toga.  Trećinu soli djeca unose hljebom i pahuljicama, petinu mesom, a desetinu mliječnim proizvodima. 

Istraživanje je pokazalo da, uprkos naporima zdravstvenih vlasti da se smanji unos soli u hrani, preporučenu gornju granicu unosa soli najviše probijaju djeca u dobi od pet ili šest godina (gornja granica je tri grama soli dnevno) te djeca u dobi od 13 do 17 godina (gornja granica je šest grama soli dnevno).

Jedino su djeca u dobi od osam ili devet godina unosila manje od najviše preporučene količine soli za tu dob, koja iznosi pet grama dnevno.  Istraživanje je pokazalo i da dječaci unose više soli od djevojčica. So unesena hranom, prema pravilu, nije rezultat soljenja za stolom nego tvornički soljenih prehrambenih proizvoda. 

Više o temi

SAVJETI
Kako djeci povećati apetit
SAVJETI
Kada djeci uvesti nove namirnice
NA VRH

Komentari