DJECA I DEBLJINA

Dojenje ne sprečava pretilost

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "JAMA", obuhvatilo je 17.000 majki i njihove djece u Bjelorusiji

Kod dojene djece manje slučajeva infekcija probavnog sistema. Ilustracija

Bebe i mame

30.1.2020

Malo je vjerovatno da će poticanje dojenja, koje ima niz dobrobiti za zdravlje, utjecati na epidemiju pretilosti, kazao je voditelj istraživanja Ričard Martin (Richard) s Bristolskog univerziteta. 

Prošla istraživanja sugerirala su da bebe koje su dojene imaju manje izgleda da izrastu u pretilu djecu. Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "JAMA", obuhvatilo je 17 hiljada majki i njihove djece u Bjelorusiji. Polovina majki rodila je u bolnicama koje promoviraju dojenje.

Nakon tri mjeseca, 43 posto majki porođenih u bolnicama koje su poticale dojenje još je dojilo u odnosu na šest posto majki u kontrolnoj grupi koje nisu rodile u bolnicama uključenim u program poticanja.

Tokom godina kod djece koja su dojena otkriveno je manje slučajeva infekcija probavnog sistema i osipa te bolje mentalne sposobnosti, uključujući sposobnost pamćenja.

Naučnici su upoređivali tjelesnu težinu i količinu masnog tkiva kod 14 hiljada djece koja su praćena do 11. godine života. Utvrđeno je da nema razlike među djecom koja su dojena i one koja nisu. Bez obzira na dojenje, između 14 i 16 posto djece imalo je prekomjernu tjelesnu težinu i oko pet posto bilo je pretilo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.