ISTRAŽIVANJE

Školska torba uzrok bolova u leđima

Utvrđeno je da su školske torbe, čija je težina premašila 10 posto djetetove tjelesne težine, bile uzrok pojačane boli u leđima u dvije trećine od 1.403 djece

Djevojčicama je bol bila veći problem. Ilustracija

Bebe i mame

31.1.2020

Preteške školske torbe povezane su s jačim bolovima u leđima, pokazalo je istraživanje provedeno među španskim školarcima.  

Istraživanjem je utvrđeno da su školske torbe, čija je težina premašila 10 posto djetetove tjelesne težine, bile uzrok pojačane boli u leđima u dvije trećine od 1.403 djece u dobi od 12 do 17 godina koja su bila obuhvaćena istraživanjem u sjevernoj Španskoj.

Uočeno je i da se grupa djece s najtežim torbama 50 posto češće žalila na bolove u leđima nego djeca s najlakšim torbama.

Prema rezultatima istraživanja, djevojčicama je bol bila veći problem, a opasnost od bolova povećavala se s godinama starosti.

- Mnoga djeca nose veoma teške torbe, što ne bi bilo dopušteno zaposlenicima - napisali su autori istraživanja u časopisu "Archives of Disease in Childhood" u kojem su objavljeni rezultati.

Prijašnja istraživanja pokazala su da djeca prosječno nose torbe čija je težina od 15 do 20 posto njihove tjelesne težine te da ih često po navici nose na jednom ramenu umjesto na leđima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.