I NAUČNO DOKAZANO

Baka je bolje rješenje za dijete od vrtića

Djeca koju čuvaju baka ili djed imaju širi vokabular i emocionalno su stabilnija nego vršnjaci koji idu u vrtić

Djeca uz sebe ima odraslu osobu punu ljubavi. Ilustracija

Bebe i mame

1.2.2020

Većina roditelja se iz dana u dan susreće sa vječitom dilemom: poslati dijete u vrtić ili ga dati na čuvanje nani ili baki, ali izgleda da je nauka zadala konačni udarac ovome pitanju - djeca o kojoj se brine rodbina bolje se razvija od vršnjaka koji idu u vrtiće. 

Naime, studija britanskog Instituta za fiskalna istraživanja i organizacije "Nuffield" pokazala je da su djeca koju čuvaju baka ili djed emocionalno zrelija i sigurnija, te da imaju širi vokabular nego vršnjaci koji idu u vrtiće.

- Postoje dokazi o pozitivnoj vezi između socijalno-emotivnog razvoja i brige bake ili djeda, rekla je dr. Karolina Brajson (Caroline Bryson), voditeljica studije.

Istraživanje je, također, pokazalo da bake i djedovi čuvaju skoro 60 posto djece predškolske dobi i to zato što roditelji žele da njihova djeca odrastaju u brižnom okruženju punom ljubavi.

Rezultate istraživanja objasnila je Sue Palmer, autorica knjige "Toxic Childhood" ("Toksično djetinjstvo"), koja kaže da je bakama i djedovima, za razliku od neke nepoznate osobe, na pameti jedino dobrobit njihovih unuka.

- Dijete uz sebe ima odraslu osobu punu ljubavi koja jedino misli o njegovoj budućnosti. Očito je da će bake i djedovi biti brižniji nego osobe koje čuvaju djecu za novce, pojasnila je Palmer za "Telegraph".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.