DJECA Učenje prema stilovima

Na koji način mališani uče

Kroz igru, interakciju s odraslima, istraživanje, promatranje okoline i testiranje što sve sa svojim malim tijelima mogu napraviti usvajaju nova znanja i proširuju svoja iskustva

Bebe i mame
02.02.2020 10:58

Već se u ranoj dobi može naslutiti na koji način vaše dijete najlakše i najbrže uči

Foto: Ilustracija

Učenje je složeni proces usvajanja znanja i vještina. Obuhvata usvajanje navika, informacija, znanja i sposobnosti. Djeca uče na malo drugačiji način nego mi, odrasli. 

Kroz igru, interakciju s odraslima, istraživanje, promatranje okoline i testiranje što sve sa svojim malim tijelima mogu napraviti usvajaju nova znanja i proširuju svoja iskustva. Ali, ne uče sva djeca jednakom brzinom i na isti način. Već se u ranoj dobi može naslutiti na koji način vaše dijete najlakše i najbrže uči. Ima li potrebu dotaknuti sve što mu je novo i nepoznato? Kreće li se puno po prostoru i često je motorički aktivan?

Odvraćaju li mu pažnju vizuelni sadržaji i raznobojni predmeti ili pak primjećujete da dobro pamti većinu toga što je čuo i doslovno može ponoviti neke vaše rečenice?

Kako biste pomogli svojim mališanima da brže i lakše savladaju školsko gradivo, važno je da što ranije otkrijete koji stil učenja vaše dijete preferira. Djeci, koja su više vizuelni tipovi, možete pomoći na način da ih naučite kako najbolje vizuelno organizirati gradivo.

Tako možete koristiti flomastere i boje kako bi istaknuli ono što je bitno ili samo podijelili gradivo. Također, kod vizuelnih tipova korisno je izraditi mentalnu mapu o gradivu koje uče. Zajedno s mališanom izradite kartice s ključnim riječima i pojmovima i stavite ih na vidljiva mjesta kao podsjetnik na gradivo.

Mali auditivci sebi mogu olakšati učenje tako što će gradivo koje trebaju zapamtiti čitati naglas te zatim parafrazirati. Osim toga, možete im pomoći tako da diskutirate o temi, dijeleći svoje dojmove i prijedloge. Smišljanje rime ili pretvaranje da ste u radijskoj emisiji koja obrađuje zadatu temu može olakšati i ovim mališanima uveseliti svakodnevno učenje. Treba imati na umu da su ova djeca osjetljiva na auditivne podražaje pa je poželjno osigurati mirno i tiho mjesto za učenje.

Djeci koja preferiraju kinestetički stil učenja potrebno je tokom učenja omogućiti neki vid motoričke aktivnost. Za njih krilatica „Zagrij stolicu!“ neće imati baš previše efekta. Rado uče u grupi gdje materijale mogu proraditi dinamično i interaktivno. Oni su sposobni raditi više stvari paralelno te ih ne ometa buka ni pokret dok usvajaju nove sadržaje. Nažalost, kinestetički stil učenja najmanje je zastupljen u našem školskom sistemu te za ovu djecu treba imati dodatno strpljenja i razumijevanja.

Komentari

NA VRH